ВИСТАВКА. «Сад любові» — під такою назвою художник Валерій Франчук презентував у Національному музеї Тараса Шевченка виставку своїх творів, на якій представлені живописні, графічні та скульптурні роботи, що побачили світ за останні два роки.

— Головне в усіх моїх роботах — образ України, — каже митець. — Хай це квіти, архітектура чи пейзажі — всюди рідний край, батьківська сторона. І хоч у графічній серії частково відтворені мої подорожі по Європі, все-таки в центрі уваги — Україна, світ, у якому я живу.

Нинішня виставка 149-та за ліком. Більшість презентованих робіт — живописні картини, де зображені мальовничі куточки рідної землі, недоторкана природа з її нерозгаданою таїною, де вчуваються і шелест вітру, і сплеск води, і сюрчання цвіркунів. Такі самі світлі, огорнуті аурою тепла і любові, й дерев’яні скульптури. Автор зізнається, що це для нього нова сфера діяльності, якою займається лише останні кілька років. Радіє, що й тут йому все вдається. Нині має понад 60 робіт, частина з яких представлена на виставці. Зокрема це скульптури із серії «Євангеліє», «Кобзар», «Свіча пам’яті», «Скіфи».

— Будь-який митець зобов’язаний показувати плоди своєї праці, — впевнений Валерій Франчук. — Адже талант нам дається від Бога. Ми лише посередники між ним і людьми, так би мовити, той механізм, який перекладає його творіння на полотно. Я намагаюся ділитися з громадою своїм доробком і щиро радий, що Національний музей Тараса Шевченка надав мені таку можливість.

До популяризації творчості не лише цього митця, а й інших українських майстрів пензля долучилися телеканал «Культура» та галерея «Арка». У 2013 році вони розпочали арт-проект «Культура + Р2 = мистецтво», який передбачає не тільки цикл телепередач про відомих вітчизняних художників, а й виставки їхніх робіт. Загалом у доробку майстра понад 3 тисячі творів живопису і більш як 700 графічних робіт, багато з яких знайшли своє місце в музеях, культурних центрах та приватних колекціях України і зарубіжжя. На своїй ювілейній 150-й виставці, яка відбудеться восени цього року, митець збирається презентувати 150 творів. Значну частину експозиції становитимуть нові роботи. У тому, що це художникові до снаги, він продемонстрував на майстер-класі під час прес-конференції. З-під шпателя майстра (саме ним, а не пензлем він малює) вийшли дві чудові картини.