Півсотні луганських активістів вивчали успішний досвід по всій країні. Учасниками проекту «Змінимо країну разом! Децентралізація: нові можливості» були сільські голови, представники об’єднаних територіальних громад та райдержадміністрацій, голови міст та керівництво Луганської облдержадміністрації. Вони подорожували зі сходу на захід країни заради вивчення позитивних прикладів децентралізації та обміну досвідом  роботи з розвитку сільських територій. Стартували з Полтави, далі  — Вінниччина, Тернопільщина, Хмельниччина, Львівщина.

Області демонстрували найцікавіші практики та проекти, які вже реалізовані. Наприклад, на Полтавщині луганчан зацікавило створення Агенції регіонального розвитку, яка співпрацюватиме з міжнародними організаціями, допомагатиме територіальним громадам, які вже існують, і тим, що тільки планують об’єднатись. У Вінницькій області луганські самоврядівці відвідали місцевий «Прозорий офіс» та побачили роботу «Цілодобової варти». Під час спілкування з вінничанами намагалися з’ясувати, як вдалося досягти того, що це місто впродовж останніх трьох років рейтинговими агентствами визнається найкомфортнішим для проживання в Україні. Обговорили з керівництвом Тернопільщини досвід,  завдяки якому  край став  лідером зі створення об’єднаних територіальних громад. Саме заради таких контактів подорож і була організована швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Її керівник Оксана Гарнець каже, що громади з різних регіонів України мають дуже різні темпи розвитку, і на це є багато причин. Найефективніший канал передачі інформації — це особисте спілкування та  ознайомлення з успішними практиками на власні очі. DESPRO підтримує цей проект, щоб знання та напрацювання найбільш успішних громад поширювалися в інших областях та районах України і сприяли їхньому розвитку.