Схвалення Верховною Радою Постанови про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, стало свідченням відданості України мінським домовленостям і логіці мирного процесу. Про це йдеться у Заяві МЗС щодо виконання Україною мінських домовленостей.

Ці рішення, переконані в МЗС, відкривають шлях для проведення в окремих районах згаданих областей вільних і справедливих виборів відповідно до чинного законодавства України з обов’язковим дотриманням стандартів ОБСЄ і за спостереження Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ. Саме проведення виборів з дотриманням цих вимог та відповідна позитивна оцінка з їхнього боку є основоположною ідеєю мінських домовленостей та невід’ємною складовою стабілізації ситуації на Донбасі.

Крім того, Верховна Рада ухвалила постанову про звернення до ООН, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини в Автономній Республіці Крим. А відповідним законом схвалила рішення Президента про допуск підрозділів Збройних сил інших держав на територію України для участі у п’яти багатонаціональних навчаннях.

А в контексті ухваленої постанови, якою окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей визнано тимчасово окупованими територіями, цілком логічно виглядає й рішення про звернення від імені України до Радбезу ООН та Ради ЄС щодо розгортання на нашій території міжнародної операції з підтримання миру і безпеки.