Сенатори американського конгресу більшістю голосів проголосували за законопроект про підтримку України в прив'язці з санкціями щодо Росії.

Ініціативу підтримало 98 сенаторів зі ста.

Також Сенат американського конгресу проголосував за надання Сполученими Штатами Україні гарантій за кредитами на суму у $1 млрд.

Сенатори схвалили виділення Україні фінансової допомоги в розмірі $50 млн на різні потреби, такі, як вдосконалення демократичного управління, прозорості, підзвітності, забезпечення верховенства закону, боротьби з корупцією, а також проведення вільних і справедливих виборів і зміцнення демократичних інститутів і організацій громадянського суспільства в Україні.

Ще $100 млн у контексті надання допомоги Україні виділяється президентом США для «розширення співробітництва в галузі безпеки з Євросоюзом і країнами центральної та східної Європи».

Документ також передбачає введення санкцій проти російських громадян, які, на думку американських сенаторів, «пов'язані з порушенням прав людини в Україні або діями, такими, що підривають суверенітет і територіальну цілісність України». Також у переліку осіб, які підпали під санкції, є й українські корупціонери.

Санкції передбачають арешт активів цих осіб, видворення перебувають на території США, а також відмова у видачі в'їзних віз.

У Сенаті наголосили, що даний законопроект є відповіддю на російське вторгнення в Україну.

Нижня палата Конгресу (палата представників) також затвердила пакет допомоги Україні і санкції проти Росії.

За ухвалення законопроекту проголосували 399 членів палати представників, проти - 19.

Законопроект може бути представлений на підпис президентові США Бараку Обамі вже до кінця цього тижня.

Росія і санкції

17 березня ЄС ввів санкції проти російських офіційних осіб і чиновників Криму: це восьмеро представників самопроголошеної влади півострова та 13 російських чиновників.

США теж ввели персональні санкції проти російських діячів. На їхні активи накладено арешт. 20 березня Штати заморозили рахунки 20 російських чиновників і олігархів наближених до президента Росії Володимира Путіна.

Уряд Японії 18 березня прийняв рішення заморозити переговори з Росією щодо інвестицій, гарантіям використання космічного простору в мирних цілях, а також про запобігання військової активності, яка представляє загрозу.

Канада також запровадила санкції щодо сімох російських і трьох кримських посадовців, які несуть політичну відповідальність за кризу в Україні. Згодом керівництво Канади ввели санкції проти ще 14 російських чиновників та банку «Россия».

Також з огляду на конфлікт довкола Криму Велика вісімка скасувала саміт з Росією, котрий мав відбутися у червні цього року в Сочі. Також країни G8 призупинили членство Росії у цій організації.

Натомість, лідери США, Німеччини, Франції, Великобританії, Італії, Канади та Японії проведуть зустріч у Брюсселі – без участі Росії. У Кремлі таке рішення вважають контрпродуктивним.

iPress.ua