З ПЕРШИХ ВУСТ. Легенда стрибків з жердиною, колишній олімпійський чемпіон, українець Сергій Бубка висунув свою кандидатуру на посаду голови Міжнародного олімпійського комітету. Вибори відбудуться 10 вересня в аргентинському Буенос-Айресі. Сергій Бубка у свої 49 років є наймолодшим кандидатом. Серед своїх переваг українець називає досвід у спорті, олімпійському русі, бізнесі та політиці. Він був народним депутатом України, а також має досвід керівництва банком. З 2005 року Сергій Бубка очолює Національний олімпійський комітет України.

Ангеліна Карякіна, Euronews: «Чому ви вирішили балотуватися на посаду президента МОК? Що ви б хотіли змінити в Олімпійських іграх?»

Сергій Бубка: «Передусім, спорт та Олімпійський рух — це моє життя. Я обіймаю посаду президента Національного олімпійського комітету, крім того, я — член МОК та член Виконавчої ради МОК, віце-президент Міжнародної федерації. Це звичне для мене життя. Я був спортсменом, а по завершенню карєри став спортивним функціонером. Я розвинув свій бізнес. Я вважаю, що цей досвід справді допоможе мені очолити МОК, але найважливіше — рухатись вперед.

Я маю енергію, захоплення, ентузіазм та великий досвід. Нині існує чимало проблем з сучасною молоддю, ми повинні заохочувати її бути активнішою, займатись спортом, покращувати стан свого здоровя. Адже нині вони дивляться телевізор, сидять перед компютером, багато часу проводять в інтернеті, соціальних мережах. Нам потрібно це робити, щоб не втратити це покоління. Крім того, ми маємо інші виклики, зокрема ми повинні боротися з допінгом та нелегальними ставками і договірними матчами. Це — дуже важлива складова роботи, в якій ми повинні зміцнити наші позиції. Ми можемо обєднати зусилля багатьох партнерів, щоб стати сильнішими та успішнішими.

Euronews:«Як ви ставитесь до того, що в часи жорсткої економії видатки на Олімпійські ігри невпинно зростають?»

Сергій Бубка: «Олімпійські ігри не стають дорожчими. Видатки можна поділити на оперативну частину Ігор, тобто реальні витрати на їх проведення і на видатки на інфраструктуру, які стосуються не лише Ігор, а й майбутнього життя людей. А коли ми будуємо дороги, аеропорти, спортивні арени, які будуть використовуватись і по завершенню Олімпіади, це стане великою спадщиною для міста.

Звичайно, ми не будемо перебільшувати, ми повинні ставити розумну ціну. Ми повинні вибирати арени, які не вимагатимуть великих витрат, визначити мудрий розмір Ігор. Число учасників має становити близько 10500, його не потрібно розширювати, збільшуючи видатки.

Euronews: «З-поміж трьох заявок на проведення Олімпіади-2020, хто має найбільші шанси і чому?»

Сергій Бубка: «Якщо ми поглянемо на Мадрид, то там вже готові 80% спортивних арен. У заявці Стамбула ми бачимо, що їхня програма — це молоде покоління, що єднає Азію і Європу, це дуже добре. Щодо заявки Токіо, то японці завжди захоплювались Олімпіадою та спортом. Звичайно, вони організували би Ігри дуже добре. Пріоритет для МОК — визначити місце проведення Ігор, щоб вони були добре підготовлені, щоб все було стабільно. Кожне місто має свої сильні сторони та цінності. Я хотів би повторити, що всі кандидатури хороші, і дуже скоро побачимо, хто стане переможцем».

Euronews: «Як ви ставитеся до того, що досі ніхто не може побити ваш рекорд?»

Сергій Бубка: «Я думаю, що це станеться незабаром. Французький стрибун Рено Лавілені, який нещодавно взяв висоту 6,02 м, спробував побити мій рекорд. Я вважаю, що він здатен на це, він — чудовий атлет. Але найголовніше для того, щоб побити рекорд, це — досконале володіння технікою стрибка. Ключ до успіху і майбутнього прогресу у стрибках з жердиною і нові світові рекорди — це саме технічна майстерність: атлет має бути швидким, сильним, хорошим гімнастом, бути психологічно стійким. Та найголовніше те, як спортсмен переносить енергію розбігу до жердини. Це важлива технічна навичка, це — ключ до успіху»

 Copyright © 2013 euronews