Сергій Лозниця, режисер «Майдану», першої документальної стрічки про українську Революцію Гідності, приїхав до Бельгії, аби презентувати в Бозар і інших культурних центрах свій фільм. Картина розповідає про хід Революції, яка розпочалася мирними мітингами, але згодом переросла в криваве протистояння. Премєра «Майдану» відбулася в травні минулого року на фестивалі в Каннах, картину було показано в Україні, Франції, Нідерландах, Польщі, Британії – загалом у 30 країнах. Під час інтерв’ю кореспонденту Євроньюз Наталі Річардсон-Вікуліній Лозниця сказав, що не міг залишитися осторонь тих подій:

«Мені цікаво було, наприклад, хоча б навіть у цьому сенсі знімати, що відбувається там, на Майдані. І як люди приходять, стоять. Адже це дуже важко взагалі 90 днів стояти. Це – тяжка робота насправді».

- Саме під час Майдану почалося загострення відносин між Києвом та Москвою. Чи знайомі з цим фільмом росіяни, більшість з яких підтримують позицію свого президента Володимира Путіна?

«Я думаю, що навряд чи вони дивилися картину, навряд чи їм ця картина потрібна. У Москві був показ на фестивалі Артдокфест. Пройшов показ дуже добре, але там був зал на 200 людей і на 100 людей, тож лише кілька сотень подивилося», зазначив український документаліст.

Сергій Лозниця каже, що навмисно виключив зі стрічки особливо жорстокі сцени. Фільм показує Революцію Гідності в хронологічному порядку. Жодних коментарів чи інтервю там немає.

«Фільм – це ж не соціологічне дослідження. Тому я і вважаю за краще вам, як глядачеві, мати своє судження, виходячи з того, що ви бачите. А мені, як автору, не нав’язувати ані свої, ані чиїсь інші думки»,– вважає Лозниця.

Окрім Брюсселя, режисер покаже «Майдан» в Антверпені й Генті. Мешканці бельгійської столиці можуть також до кінця березня прийти на показ інших фільмів Сергія Лозниці. 

Copyright © 2015 euronews