З 25 жовтня на великих екранах можна переглянути фільм-фентезі «Чорний козак». Це чи не перша українська стрічка, яку в листопаді представлять на американському кіноринку.

Картина унікальна. Це перший народний кінопроект, у титрах якого майже 270 прізвищ. Ще стільки само людей працювало на волонтерських засадах, без оплати і гонорарів. Представниці столичної школи гримерів на знімальному майданчику здобували навички під час виробничої практики. Історичні реконструктори долучилися до зйомок у власних обладунках, зі зброєю. Бюджет фільму, а це понад два мільйони гривень, жертвували і фермери, і великі компанії.

Знімав «Чорного козака» не професійний режисер, а директор археологічного заповідника «Трипільська культура» в селі Легедзине Черкаської області Владислав Чабанюк. На допрем’єрному показі в Тернополі він розповів, що кіно захоплюється давно, свого часу в народній студії «Мальва» знімав аматорські короткометражки. Понад 10 років тому загорівся ідеєю зняти фільм за мотивами казки Сашка Лірника «Про вдову Ганну Шулячку, Чорного Козака і страшне закляття». На його думку, казка дає змогу і пофантазувати, і не заходити в кіно історичне, для якого потрібно величезні кошти. У гаманці було 10 тисяч гривень. З ними наважився взятися за творчу працю.

Знімальний процес розпочали у жовтні 2008-го. Через 10 років розпочинається прокат фільму. Зйомки тривали ледь не п’ять років. Потім відзнятий матеріал лежав на полиці. «Гроші з’явилися торішньої осені, тож змогли закінчити кіно, залучаючи й професійні студії», — зазначив режисер.

Певна річ, що за час тривалих зйомок сценарій змінювали не раз. Владислав Чабанюк ввів чимало нових героїв. Свій знак на цьому поставив і час. У країні відбулася Революція гідності, російський агресор окупував Крим, почав війну на Донбасі. Тож у банді людоловів з’явився й персонаж московит Владімір. «Нинішнє покоління добре знає, що це за образ», — переконаний Владислав Чабанюк.

Стрічка занурює нас у ХVII століття, в містичний світ, зображує різні сторони козацької долі. Зрештою, ідея нашого буття вкладена в уста героїні Ліпіяди, роль якої зіграла Людмила Тесленко-Пономаренко: «Землю свою любити треба й захищати. Жінки рід наш бережуть, а козаки, то Мамаї — захисники землі нашої». Марина Юрчак — єдина професійна акторка, яка знялася в «Чорному козаку». Каже, працювала над втіленням образу головної героїні Ганни щиро й до останнього вірила, що фільм побачить-таки великий екран. Глядач упізнає в ролях відомих нині українців: братів Капранових, Сашка Лірника, гурт «ДахаБраха».

Режисер фільму Владислав Чабанюк і виконавиця головної ролі Марина Юрчак. Фото автора

Кошти, які отримають від прокату фільму, передадуть на реабілітацію українських воїнів, постраждалих під час бойових дій у зоні АТО.