Ломбард. Вечір. Гасне світло. Оцінювач коштовностей виходить у коридор, щоб з’ясувати, чому немає електрики. На нього нападає невідомий у масці, забиває йому памороки, лупцює, забирає гроші і коштовності та зникає. Коли потерпілий приходить до тями, нападника вже й слід охолов. 

Увесь цей перебіг подій фіксує відеокамера. Приїздить міліція, починає розслідування. І з часом доходить висновку, що головний злочинець…  — сам потерпілий. Сюжет гідний пера самого Конан Дойла, чи не так?

Тільки не треба говорити, що до такого парадоксального висновку правоохоронці дійшли через невміння працювати. Навпаки, як повідомив начальник УМВС України в Чернігівській області генерал-майор міліції Олександр Михайлик, співробітники Ніжинського міськвідділу міліції проявили високий професіоналізм, тому що розбійний напад на ломбард справді підготував оцінювач коштовностей. Пізніше він зізнався, що незадовго до грабунку без дозволу господарів узяв з каси 18 тисяч гривень, аби виручити знайомого. Той поклявся, що поверне борг в найкоротші терміни, однак, як кажуть, обіцянка — цяцянка… Тож довелося шукати співучасника і вдаватися до крайнощів.

Організатор нападу зізнався у своєму побоюванні, що спільник, захопившись, заб’є його до смерті. Адже на кону було 25 тисяч гривень та на 216 тисяч гривень золотих виробів. Молодик і справді не жалів своїх кулаків, так що працівникам міліції дісталася дуже правдоподібна картина. Однак  вона їх не ввела в оману.