Схід, південь і центр України провели у неділю багатотисячні мітинги, на яких підтримали неподільність і єдність України та засудили російську агресію в Криму.

Про це повідомляють кореспонденти Укрінформу.

Десятитисячний мітинг «Захистимо Україну разом» пройшов у Миколаєві. На ньому прийнято резолюцію про соборність, неподільність і єдність України. Там виступили відомі в Миколаєві люди Герой України Олексій Вадатурський, лауреат Шевченківської премії Дмитро Кремінь, ректор ЧДУ імені П. Могили Леонід Кліменко та багато інших. Вони закликали забути про партійні прапори, ідеологічні розбіжності і нещодавні протистояння й нарешті зрозуміти, що ми - єдиний український народ.

Мітинг проходив у сквері Європи, бо головний майдан міста - площа Леніна - зайнята прихильниками Росії. Щоправда зібралося їх лише з 300 людей. Переважно це агресивно налаштована молодь, яка не підпускає близько навіть журналістів і весь час провокує дрібні бійки.

У Сумах також відбувся мітинг за участю близько 10 тисяч жителів міста, які висловили рішучий протест діям Росії щодо введення своїх військ на територію України.

За інформацією організаторів мітингу, з 3 березня в Сумах розпочинається офіційний запис до лав Самооборони, який проводитиметься у будівлі обласної ради.

Близько 10 тисяч людей прийняли участь у недільному віче в Полтаві. Розпочали з Гімну України та молитви за неї. Серед присутніх люди різних вікових категорій. Багато родин прийшли разом із дітьми.

Багатотисячне віче у Чернігові вимагало виводу російських військ і денонсації Харківських угод про базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі. В ухваленій резолюції йшлося також про припинення трансляції російських телеканалів і радіостанцій, які показують антиукраїнську пропаганду, оголошення загальної мобілізації для захисту України тощо.

У Херсоні на площі Свободи у неділю зібралися два мітинги - херсонців, що виступають проти військового втручання Росії в Україну, та мітингарів «За єдину Русь». За різними оцінками, перших було від 2 до 3 тисяч, других  близько 400 мітингувальників.

Під час мітингу проти військового втручання Росії в Україну понад 600 херсонців записалися до загонів Самооборони, причому не лише чоловіки, а й жінки.

На кількатисячному Народному віче у Вінниці також йшлося про народне ополчення. Записуватися до нього закликав Штаб територіальної оборони, який створила Вінницька облрада з огляду на військову агресію РФ.

«Проблема, яка зараз існує, повинна бути розв'язана політичним шляхом. Але разом з тим ми повинні бути готові до найгіршого. І тому я повідомляю вам про те, що створений територіальний штаб оборони Вінниччини, і я оголошую, що починається запис в народне ополчення, який відбуватиметься у військових комісаріатах», – повідомив голова Вінницької облради Сергій Свитко.

У Черкасах кілька тисяч містян висловили протест проти путінської агресії. Тут також був створений Штаб Національного спротиву. До нього увійшли керівники усіх силових підрозділів, депутати облради, а також керівники стратегічних підприємств. Штаб дислокуватиметься в обласній раді.

У Запоріжжі п'ятитисячний мітинг вимагав покласти край російської інтервенції в Криму та розірвати угоду від 21 квітня 2010 року про пролонгацію базування ЧФ на території України до 2042 року.

Антипутінський мітинг відбувся у Харкові. Він зібрав до тисячі харків'ян біля пам'ятника Шевченку в центрі міста. Акція пройшла під прапором України та гаслами: «Путін, не треба мене захищати», «Ні війні!», «Руки геть від України», «Ні Малоросії», «Харків – це Україна».

2 березня в Дніпропетровську на традиційне Народне віче до пам'ятника ім. Чкалова прийшло кілька тисяч людей. Люди несли прапори України, ЄС , а також плакати «Крим, ми з тобою!», «Ні війні!», «Putin go home!».

Багатотисячний мітинг на підтримку цілісності України пройшов сьогодні і в Кривому Розі.

5 тисяч одеситів зібралися у неділю на пікет біля будівлі Генконсульства РФ в Одесі, де спалили опудало Януковича. «Путін – фашист! Путін, геть!», – скандували учасники акції.