Цьогорічні випускники, які проживають на тимчасово окупованій території Донбасу, мають дві додаткові проблеми. Документи так званих ДНР і ЛНР в Україні не дійсні. Тож аби скласти ЗНО і вступити до вищого навчального закладу, випускникам потрібно отримати атестат про середню освіту загальнонаціонального зразка. Для цього слід їхати на підконтрольну українській владі територію. А якщо з тих чи тих причин вчасно зробити це не вдалося, як бути?

Головне — не впадати у відчай, а знати, що Міністерство освіти і науки робить усе можливе, аби кожен випускник мав шанс отримати документи і взяти участь в ЗНО.

— Випускники шкіл з окупованих територій, — каже заступник міністра Павло Полянський, — зможуть пройти підсумкову атестацію і отримати атестат у будь-якій школі. Для них запроваджено екстернат. Проходитиме він у формі співбесіди. На ній можуть бути присутніми батьки учнів. Аби полегшити дітям вибір, міністерство сформувало базу з 1863 шкіл, які є в кожній області. З їхнім розташуванням можна ознайомитися на сайті міністерства.

Подбали й про тих, хто не зможе кілька разів перетинати блокпости. Міністерство підготувало місця в 191 школі-інтернаті та санаторіях, де випускники з окупованих районів Донбасу і Криму зможуть пройти державну підсумкову атестацію, отримати атестат і підготуватися до ЗНО.

Врахували й те, що частина випускників з окупованих районів може не встигнути на ЗНО. Графік реєстрації для них складено з урахуванням ускладнення ситуації.

Павло Полянський наголосив, що зміни вносять для того, аби всі випускники Донбасу і Криму мали змогу реалізувати своє право на освіту. Організаційні спрощення і зміни зумовлені ситуацією, що склалася у країні. Заступник міністра наголосив, що жодних спрощень під час оцінювання знань ні для кого не буде. Держава видає документ, який має засвідчувати знання.