Участь у тристоронній зустрічі Україна — ЄС — РФ на міністерському рівні щодо імплементації Угоди про асоціацію, яка відбулася у Брюсселі, взяв міністр закордонних справ Павло Клімкін. Делегацію ЄС на консультаціях очолив Комісар ЄС з питань торгівлі Карл Де Гухт, делегацію РФ — міністр економічного розвитку Алєксєй Улюкаєв.

За підсумками засідання ухвалено Спільні висновки, які визначили алгоритм подальших дій сторін. Зокрема домовлено започаткувати механізм двосторонніх експертних консультацій Україна — РФ щодо конкретних ризиків, які може нести для двосторонніх економічних відносин поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі України з ЄС.

«Важливо, що є спільне розуміння: Угода про асоціацію не спричинить проблем. Ми говоримо тільки про потенційні ризики від імплементації документа, одночасно визнаючи його переваги. Ми готові обговорювати ризики, але курс України на європейську інтеграцію залишається незмінним», — передає позицію глави МЗС прес-служба відомства.

У Брюсселі Павло Клімкін провів бесіду і з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном, в ході якої інформував очільника Північноатлантичного альянсу про розвиток подій в Україні та зусилля української влади, спрямовані на стабілізацію ситуації на сході країни.

Крім того, було обговорено кроки, які заплановано здійснити у найближчій перспективі для поглиблення відносин особливого партнерства нашої держави з альянсом. Зокрема попередньо узгоджено графік політичного діалогу на високому та найвищому рівні, питання практичної співпраці та нові проекти з допомоги Україні на виконання рішень міністрів закордонних справ держав — членів НАТО від 1 квітня та 25 червня щодо посилення обороноздатності нашої держави та розвиток її збройних сил, оборонного та безпекового секторів.

Процес підготовки до ратифікації Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом іде за процедурою. Процес підготовки до ратифікації Угоди між Україною і ЄС також просувається за планом. Про це в ефірі одного з центральних телеканалів заявив заступник Глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий. «Ми йдемо за процедурами. Після всіх віз 28 міністерств 28 країн ЄС вона потрапляє на візування і правову оцінку до Міністерства юстиції України. Після того заходить до Президента і вноситься до Верховної Ради. Тобто йде послідовний демократичний процес», — пояснив фахівець.

Валерій Чалий підкреслив, що ця Угода важлива для нашої держави, тому поспіх у процесі її ратифікації недоречний. «Ми не хочемо, щоб було так, як із сумнозвісними харківськими угодами, пам’ятаємо, до чого це призвело», — зазначив він. На зауваження про те, що Молдова вже ратифікувала свою Угоду з ЄС, заступник Глави АПУ зазначив, що у кожній країні затверджено власний порядок такого процесу. «Абсолютно інша процедура в Молдові: обсяги торгівлі інші, процедура ратифікації інша, ніж в Україні. Тому порівнювати я б не став», — відповів посадовець. Він також підкреслив, що на процес ратифікації та зміст Угоди жодним чином не вплинуть консультації щодо неї у тристоронньому форматі Україна — ЄС — Росія. «Консультації не стосуються процесу ратифікації. Жодної букви Угоди змінено не буде», — наголосив Валерій Чалий.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»