Антитерористичний центр при СБУ готовий взаємодіяти з представниками Місії ОБСЄ, які розпочали свою роботу в Україні, і надавати їм вичерпну інформацію, забезпечивши безпосередній доступ до всіх матеріалів та об’єктів. Про це повідомила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко.

«Міжнародні спостерігачі повинні отримати змогу особисто проконтролювати виконання Росією озвучених у Женеві заяв про звільнення адмінбудівель та здачу зброї бойовиками, — підкреслила Марина Остапенко. — І ті, хто не здає зброю та продовжує тероризувати населення, саме і є тими людьми, які заважають виконувати Женевські домовленості. У Служби безпеки України вже достатньо доказів того, що безпосередній стосунок до таких дій мають співробітники спецслужб Росії».

За словами Марини Остапенко, Україна, дотримуючись Женевських угод, на Великодні свята призупинила активну фазу антитерористичної операції. Проте всупереч цим домовленостям озброєні правопорушники неодноразово вдавалися до провокацій, захопили заручників, зокрема керівника райвідділу міліції, журналістів. При цьому за одного із заручників вимагали зброю.

«Такими діями озброєні диверсанти та криміналітет цинічно та зухвало підривають чотиристоронні Женевські угоди. Українська сторона рішуче засуджує злочини, які перекреслюють можливість мирного врегулювання. Ми залишаємо за собою право адекватно реагувати на такі злочини», — зазначила керівник прес-служби СБУ.

Марина Остапенко повідомила, що головне завдання антитерористичної операції — зробити усе можливе, аби забезпечити периметр безпеки і щоб те, що відбувається на сході, не перекинулося на сусідні регіони країни.

Коментуючи участь у цій операції військових, заступник начальника головного командного центру Збройних сил України генерал-майор Олександр Розмазнін укотре закликав громадян не долучатися до провокацій та інших протиправних дій з метою підтримки діяльності диверсійно-розвідувальних груп Збройних сил Російської Федерації. При цьому нагадав, що під час виконання завдань у рамках антитерористичної операції, яка нині проходить у визначеному регіоні, військовослужбовці мають право застосовувати зброю у випадках, передбачених чинним законодавством та статутами ЗСУ. А приводів для цього, на жаль, не бракує.

«Увечері 20 квітня в Добропільському районі на Донеччині військовослужбовці однієї з частин Високомобільних десантних військ Збройних сил України, які охороняли важливий державний об’єкт у заданому районі, відбили збройний напад людей у масках, — розповів Олександр Розмазнін. — Нападники прибули на місце події на декількох мотоциклах. Підібравшись близько до вартових, вони відкрили вогонь з вогнепальної зброї по наших військовослужбовцях. У відповідь воїни-десантники застосували стрілецьку зброю. У результаті перестрілки одного з нападників поранили. Ще двох, які намагалися втекти на транспортному засобі, було затримано і передано правоохоронним органам.

Серед військовослужбовців Збройних сил України постраждалих немає. Охорону всіх об’єктів у регіоні посилено.

А у Харкові патруль затримав громадянина, який упродовж декількох днів складав схеми інфра?структури навчального закладу Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. За словами Олександра Розмазніна, громадянин, схожий на безхатченка, тривалий час перебував поблизу університету і при цьому постійно робив позначки в зошиті. Ці дії здалися підозрілими особовому складу патруля, який цілодобово несе службу по периметру військового навчального закладу. Начальник патруля вирішив передати затриманого представникам правоохоронних органів. Під час обшуку у нього знайшли папери з нанесеною від руки схемою об’єктів інфраструктури цього навчального закладу. Із затриманим проводять слідчі дії. Особовий склад патруля отримав заохочення.