СВЯТКОВИЙ КОШИК

На які продукти зростуть ціни напередодні Нового року та Різдва

Для більшості українців застілля з 31 грудня на 1 січня — чи не найважливіший серед атрибутів вдалого святкування. Тому до нього готуються заздалегідь. Ще одна причина почати робити запаси вже сьогодні — ціни. Більшість продавців і виробників напередодні свят знаходять чимало причин для підвищення вартості свого товарного асортименту. Тож скільки коштуватимуть продукти напередодні свят і в яку суму обійдеться застілля, з’ясував «Урядовий кур’єр».

На думку фахівців, святковий стіл порівняно з 2012-м подорожчає приблизно на 10—15%. Цього року, за нашими підрахунками, на страви для святкового столу потрібно витратити приблизно 1 тис. грн. За ці гроші можна приготувати традиційні салати — оселедець під шубою та олів’є, гарнір та м’ясну страву, соління, зробити нарізку із фруктів, овочів, сирів і ковбас, а також купити пляшку шампанського, тризіркового коньяку, солодощів.

Алкогольні напої, фрукти, овочі, м’ясні та молочні продукти, хлібобулочні вироби можуть зрости в ціні. Проте експерти переконують, що якщо зростання й буде, то незначне.

Щодо м’ясної продукції, перш за все в ціні зросте свіжа яловичина та свинина. Зазвичай більшість українців починають готуватися до свят за два тижні, саме в цей період торговці на базарах поступово підвищують ціни. Це традиційний процес, і зазвичай подорожчання коливається в межах 15—20%. Так відбувається рік у рік, тому більшість споживачів уже знають: не хочеш переплачувати — купуй продукти мало не за місяць до Нового року. Щоправда, те саме м’ясо буде вже не першої свіжості, але обирати не доводиться, адже або свіжіше, або дешевше. Альтернативний варіант — робити закупки в супермаркеті. Там цифри на цінниках напередодні свят не мають «поганої звички» мінятися. Навпаки, час від часу проходять різноманітні акції, під час яких продукти можна придбати дешевше.

А ось чим запасатися не варто, так це м’ясом птиці. На думку експертів, воно не дорожчатиме. Звісно, 30-31 грудня деінде продавці, можливо, й піднімуть ціну, проте лише на 2-5%. Таке підвищення не всі споживачі й помітять. Фахівці переконані, що виробники м’яса птиці роблять ставку на великий обіг продукції, а не на високу націнку. І знову йдеться про організовану торгівлю. Бабусі на базарі свою рябу продаватимуть як мінімум по 45 грн за кіло, в той час як у магазині вона коштуватиме 26 грн. 

— По-перше, вітчизняний ринок м’яса насичений, і є досить істотна конкуренція з імпортом, а по-друге, розвиваються виробники вітчизняної продукції, — розповідає директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. — Якщо раніше розвивалося птахівництво, то цього року обертів набрало й свинарство. Але все-таки є факт підвищення собівартості виробництва через по?до?рож?чання фуражного зерна. Тобто протягом 2012 року в межах 15% зросла собівартість, а ціна реалізації — приблизно на 5-7%. Теоретично може бути зростання цін у межах 5%. Тим паче, якщо говорити про новорічні ціни (маємо на увазі 30-31 грудня), коли люди купуватимуть їжу до святкового столу. Проте вже 10-11 січня, гадаю, цей ефект значною мірою буде вичерпаний.

Експерти ринку зазначають, що на динаміку зростання впливають супутні витрати фермерів — підвищення вартості бензину і збільшення платежів за енергоносії.  

Підвищать ціни продавці й на такі улюблені багатьма новорічні фрукти — мандарини та апельсини. Напередодні свят їх вартість може зрости приблизно на 10%. Тож цими фруктами варто запастися заздалегідь.

— Щодо підвищення цін на овочі — це традиційний процес, який відбувається порівняно з попереднім місяцем, — переконує Володимир Лапа, — як за рахунок тепличних овочів, так і за рахунок попереднього урожаю. Але якщо дивитись у порівнянні з попереднім роком, то ціни практично такі, як і були. Ми вже практично досягли рівня цін, які були торік, тому в цьому році зниження вартості овочів почалося раніше. В 2011-му воно було більш поступовим. Далі, найімовірніше, буде невеликий плюс у вартості, тому що врожай закладається на зберігання, а в окремих випадках будуть проблеми з логістикою, особливо за таких погодних умов, які ми бачимо, але знову ж про радикальне підвищення цін не йдеться.

Проте директор консалтингової агенції «ПроАгро» Микола Верницький упевнений, що снігопади і низькі температурні режими не дуже вплинуть на загальну цінову ситуацію.

— У супермаркетах нині овочі бувають дешевші, ніж на базарах, — зазначає Микола Верницький. — Адже тут організована логістика, йде стабільне постачання, яке мало залежать від погодних умов. Це великі партії, тому націнки на такий товар невисокі. У супермаркетах більше занепокоєні тим, щоб овочі швидше продавалися. Ціни на овочі та фрукти не підвищуватимемо, оскільки в нас перевиробництво, — розповідає фахівець. — Те, що ми називаємо ранніми овочами, — свіжі помідори, огірки, зелень — і без свят дорожчає, оскільки сезон закінчився і пішли тепличні. А ті, що закладені в овочесховища, вже подорожчали і продовжуватимуть дорожчати.