Рішення Барака Обами відкласти атаку на Сирію та шукати підтримки Конгресу в цьому питанні ошелешило навіть його найближчих радників.

Майже 1300 вбитих та понад три тисячі поранених — такий, за даними «Лікарів без кордонів», підсумок газової атаки на передмістя Дамаска. І хоч запитання, хто саме застосував хімічну зброю — влада чи повстанці, — залишається без відповіді, для американської влади проблем із пошуком винних не існує.

Минулої п’ятниці держсекретар США Джон Керрі всупереч  думці багатьох наголошував на тому, що було поставлено на карту для світу і для репутації Америки. А вже в суботу відповідальний за американську зовнішню політику в інтерв’ю телеканалу NBC так виправдовувався за різку зміну в настроях президента: «Він вважає, що не варто діяти так, аби потім сирійці та інші люди дивилися на Сполучені Штати і думали, чи було це легітимно, чи ні, чи треба було йому це робити, чи треба було діяти рішучіше».

Схоже,  довгий звіт розвідки, який отримали на Капітолійському пагорбі, не надто переконав деяких сенаторів та конгресменів. І тепер усе залежить від того, чи виграє Обама голосування, а міжнародні  оглядачі ставлять під сумнів його лідерство й дивуються,  як йому так вдалося загнати себе у глухий кут.

Згідно з проектом резолюції, завданням Пентагону буде позбавити сирійський режим можливості використовувати зброю масового знищення. Необхідність військового удару об∂рунтовується у проекті документа тим, що дії сирійської влади — це порушення міжнародних норм, зокрема конвенції про заборону хімічної зброї та резолюції 1540 Ради Безпеки ООН. Водночас у документі підкреслюється, що врегулювання конфлікту в Сирії може бути тільки політичним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:    Барак Обама: США можуть завдати удару по Сирії у будь-який момент

Тим часом союзники США, зокрема канцлер ФРН Ангела Меркель, висловлюються проти військового втручання, оскільки вторгнення до Сирії посилить «Аль-Каїду». Крім того, в такому разі можна буде очікувати втручання Росії та ударів у відповідь з Ірану, що загрожуватиме істотним погіршенням ситуації на всьому Близькому Сході.

А доки президент Сирії Башар Асад, виступаючи на  державному телебаченні, зазначає, що його країна здатна протистояти  зовнішній агресії, керівник зовнішньополітичного відомства Російської Федерації Сергій Лавров називає докази американської розвідки щодо хімічної атаки у Сирії недостатніми, а президент РФ  Володимир Путін нагадує Обамі про його нагороду — Нобелівську премію миру, американський  атомний авіаносець Nimitz  чекає наказу…