ІНІЦІАТИВА.У селі Денежникове на Луганщині почали дарувати корів один одному й за рахунок цього збільшувати поголів’я.

Перших 17 корівок селянам надав благодійний фонд «Хайфер прожект Інтернешнл» у 2010 році. Порода — сементальска, і хоч шукали у чужих областях, знайшли поряд — у Білокуракинському районі. Там закуповують й новий молодняк худоби. Цього року уже привезли звідти нові три красуні.

«Міжнародний проект «Покращення добробуту членів сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Ай-Дар» працює за 12 принципами і найважливіший з них — отримання та передача дару. Тобто сім’я, яка отримує нетель (молоду корову, яка ще жодного разу не телилася), при появі жіночої особини повинна її виростити та передати наступній сім’ї з кооперативу. Тоді зобов’язання перед фондом вважаються виконаними. Якщо з’являється бичок — він залишається у цій сім’ї», — розповів сільський голова Денежникова Сергій Артемов.

За його словами, позитивні результати — наочні. Якщо п’ять років тому поголів’я великої рогатої худоби в селі налічувало 132 голови (разом з молодняком), то тепер цю чисельність збільшено вдвічі. Естафету «Хайфер прожект Інтернешнл» прийняла міжнародна благодійна організація «Добробут громад» — адже в цілому проект розрахований на 5 років, а його бюджет становить $149 906. Цього літа у Денежниковому втричі збільшилася кількість заяв від селян на виділення ділянок під сінокіс, бо корів треба годувати соковитою травою, аби молоко було смачним. І проблем з реалізацією молока тут немає — його викуповують два місцеві підприємці. Якість висока, бо  сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Ай-Дар» увійшов до числа 20 показових в Україні й отримав у нагороду молоковоз. А проблему ціноутворення на продукт сільський голова вирішує по совісті.

«Зараз створюємо Асоціацію здавачів сільгосппродукції і через неї будемо моніторити ціни на ринках. Нашим підприємцям я заявив, що середньорічна ціна повинна бути не менш як 3 гривні за літр. Зрозуміло, що влітку вони викуповують молоко дешевше, але за рахунок «зимових» цін у нас так і виходить», — розповідає Сергій Артемов.

Зараз, за словами заступника голови Луганської облдержадміністрації Сергія Маслійова, на Луганщині зареєстровано майже 2,5 тисячі голів ВРХ у віці до 11 місяців. Край вже почав отримувати фінансування за держпрограмами на підтримку села. Зокрема, в область надійшли перші 6 тис. грн, які спрямують на дотацію фізособам за утримання молодняку. І обласна влада тісно працює із сільрадами, щоб якомога повніше та ефективніше впровадити програми підтримки на місцях.