Умови, в яких довелося працювати області торік, були не найлегшими. Падіння майже на чверть реального сектору економіки, зниження обсягів експорту, зменшення продажу продукції підприємств краю.

«Загалом за 2013-й суб'єкти господарювання виробили і реалізували продукції, робіт і послуг на 22% менше, ніж 2012 року. При цьому  зовнішньоторговельний оборот підприємств Луганщини зменшився до 22 мільярдів гривень, що призвело до скорочення обігових коштів виробників області, погіршення фінансово-господарської діяльності підприємств, скорочення виробництва, зниження бюджетних надходжень», —охарактеризував ситуацію заступник голови ОДА Анатолій Репицький.

Пояснень такому зниженню чимало, але одне з основних те, що більшість великих підприємств краю експортоорієнтовані, насамперед на Російську Федерацію. А торік частка поставок в РФ скоротилася майже удвічі — до 10 мільярдів гривень. Іншою проблемою є залежність економіки Луганщини від купки великих підприємств. Якщо їхню діяльність «лихоманить», страждають показники краю загалом.

Але, може, підприємництво нарешті стане таким сектором економіки, розвиток якого буде визначальним для майбутнього краю? Адже за підсумками минулого року в регіоні кількість суб'єктів малого та середнього підприємництва збільшилася на 13%. В них працюють майже 280 тисяч осіб, або понад чверть зайнятих в економіці.

«Ця сфера підприємництва забезпечує майже третину доходів місцевих бюджетів, — аналізує стан справ Анатолій Репицький. — Але підприємництво в області працює нестабільно. Тут торік створено понад 24 тисячі нових робочих місць і фактично стільки само ліквідовано. Та й виробничий сектор розвинений слабо. У ньому працюють лише 5 тисяч представників малого бізнесу, або три відсотки, на відміну від сфери послуг, де їхня частка сягає 65% загальної зайнятості в цих галузях».

То який вихід для краю, що, попри обставини, утримується в четвірці найбільш індустріально розвинених в Україні?

«Треба активніше включитися в процес розширення можливостей міжрегіональної та внутрішньообласної кооперації, — вважає Анатолій Репицький. — А також предметно підійти до вивчення потреб європейського ринку й максимально використовувати всі можливості для вітчизняних виробників».

Учасники колегії ЛОДА ухвалили рішення, згідно з яким регіональна програма внутрішньообласної і міжгалузевої кооперації має зв'язати в єдиний ланцюг усіх: машинобудівників, видобувну промисловість, аграріїв і торговельні мережі. Тим більше, що реалізація такого масштабного проекту потребує чистих і прозорих схем постачання без посередників.