Технологію роздільного збирання побутових відходів уже впровадили понад 500 міст і сіл України. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час робочої наради, проведеної на базі нового сортувального комплексу побутових відходів держпідприємства «Укрекоресурси» у Дніпропетровську.

«Значний потенціал збереження ресурсів криється у вторинній переробці зокрема побутових відходів і використанні їх як альтернативного палива. Уже у понад півтисячі міст та сіл України впроваджено технологію роздільного збирання побутових відходів. Це втричі більше, ніж торік», — сказав він.

«Пуск нових сортувальних комплексів дасть змогу повернути у виробництво та економіку держави коштовні ресурсні компоненти та сприятиме розв’язанню проблеми забруднення довкілля. Нині лише 4% загальної кількості відходів переробляється для вторинного використання. Наше завдання збільшити цей показник до 35%, як у європейських країнах», — наголосив Олександр Вілкул.

Побутові відходи дедалі більше стають у пригоді. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Із 2010 року вже відкрито 21 сміттєсортувальну лінію за допомогою сучасних технологій поводження з побутовими відходами у 15 населених пунктах, дві такі лінії — у Дніпропетровську, повідомляє прес-служба віце-прем’єра. А в селі Шпанів Рівненської області відкрито завод з переробки побутових відходів для використання як альтернативного палива на цементному заводі (запресовані з відходів брикети надходять до печей цементного заводу). Також у 23 населених пунктах триває будівництво сміттєсортувальних комплексів (їх планують  ввести в експлуатацію у 2013—2016 роках), а в Макіївці, що на Донеччині, буде побудовано сміттєперевантажувальну станцію.

Новий сортувальний комплекс у Дніпропетровську надасть можливість збирати та переробляти 450 тисяч кубометрів твердих побутових відходів за рік, що на чверть зменшить навантаження на полігони, мінімізує потрапляння на них сміття з тривалим періодом розпаду та забезпечить зниження ризику негативного впливу побутових відходів на навколишнє середовище та здоров’я людей.

Як повідомив віце-прем’єр-міністрові керівник ДП «Укрекоресурси» Дмитро Радіонов, після переробки відходів на новій лінії сировина потраплятиме на підприємства для вторинного використання і виробництва зокрема біопалива (брикетів, пелет), картону, паперу, тари, упаковки, плитки, ниток, сітки тощо.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»