НЕГОДА. На півночі Франції через негоду у затори потрапили 2,5 тис. легковиків та вантажівок.

Загалом же, як повідомили УКРІНФОРМу в Meteo France, станом на середу у 19-ти північно-західних департаментах Франції продовжує зберігатися вищий – «помаранчевий» ступінь небезпеки.

«На ранок середи у 19 департаментах північної і західної частин Франції залишається «помаранчевий» рівень загрози стихії. Місцева та центральна влада намагається боротися з наслідками рясних снігопадів, які пройшли у вівторок та різким зниженням температури, яка перетворила сніг, що танув, на суцільний лід. На більшості автошляхів зберігається ожеледиця, а на одній із стратегічних транспортних артерій країни А1 в середу через негоду у затор потрапили 2,5 тис. легкових і вантажних автомобілів», – йдеться у повідомленні.

Рятувальні служби, центральна та муніципальна влада Франції другий день поспіль відчайдушно борються з наслідками різкого похолодання та снігопадів, які стали аномальним викликом для країни.

Адміністрація національної залізниці SNCF припинила рух на більшості ділянок швидкісного транспорту та обмежила рух потягів на звичайних лініях. Скасовано більшість рейсів потягів Eurostar і Thalys до північної Європи. У напруженому режимі продовжує працювати громадський транспорт. Паризькі аеропорти скасували понад 400 рейсів, частину було перенесено на невизначений час. Майже 70 тис. осіб залишились без електроенергії через сильні вітри і снігопади.

Президент Франції Франсуа Олланд ухвалив рішення про застосування виняткових заходів для надання допомоги громадянам, які зіткнулися з труднощами через негоду. Уряд створив антикризовий штаб з центром у Парижі та філіями в департаментах. Для боротьби з наслідками негоди залучено понад 10 тис. працівників комунальних господарств, через що у Парижі вже другий день поспіль не вивозиться сміття. Влада також мобілізувала армійські підрозділи та частини жандармів для посилення аварійних служб у департаменті Ла Манш. Зокрема, в Шербурі на допомогу комунальникам прийшли підрозділи морської піхоти та підводників. За прогнозами Meteo France, складна ситуація зберігатиметься до кінця середи.