Чорнобильська атомна не працює, але енергію для її обслуговування брати звідкись потрібно. Нині її подають з-поза меж зони відчуження, тим часом можна було б задіяти альтернативні джерела. Наприклад — сонячну енергію. 

Нещодавно в Мінекології обговорили можливість встановлення сонячних панелей потужністю до 0,5 МВт у зоні відчуження з італійською  компанією Vipiemme Solar SRL. Вона заснована 2005 року і спеціалізується на виробництві, встановленні, обслуговуванні сонячних елементів живлення і є структурним підрозділом Vipiemme SPA.

У свою чергу Vipiemme SPA працює на італійському ринку електричних акумуляторних батарей з 1980 року, спеціалізуючись на проектуванні, розробленні, виробництві і продажу свинцевих акумуляторів для легких і важких транспортних засобів. А з 1990-го компанія стала активним членом консорціуму зі збору, транспортування й утилізації відпрацьованих свинцевих акумуляторів і свинцевих відходів, а також докладає активних зусиль у популяризації  збору й утилізації відпрацьованих батарей.

Україна зацікавлена в ефективному вирішенні питань збирання та переробки відпрацьованих елементів живлення. Також у нашій країні чимало уваги звертають на перспективи проектів зі встановлення сонячних панелей та співпрацю і обмін досвідом з питань будівництва сонячних електростанцій.

Ці зацікавленості з одного боку і розуміння їх та готовність надати свої якісні послуги з іншого відобразилися в Меморандумі про взаєморозуміння між Міністерством екології та природних ресурсів України, Державним агентством України з управління зоною відчуження та компанією Vipiemme Solar SRL, який було підписано 12 лютого.

Побажаємо сторонам, щоб меморандум реалізувався у конкретні справи на благо народу України.