КОНТРОЛЬ

До кінця року буде утилізовано всі залишки боєприпасів на 61-му арсеналі в місті Лозова на Харківщині

Учора віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул перебував з робочою поїздкою на Харківщині. Першим пунктом програми стала виїзна нарада на базі 61-го арсеналу в місті Лозова.

З радянських часів в Україні залишився 31 військовий склад, на яких зберігалося близько одного мільйона тонн боєприпасів. Це дуже велика кількість. Майже стільки боєприпасів було використано за рік оборони Севастополя під час Великої Вітчизняної війни. Програмою утилізації боєприпасів на 2008—2017 роки передбачено знищення 474 тисяч тонн боєприпасів. Вже утилізовано 186 тисяч тонн. Залишилось ще 288 тисяч тонн.

«Уряд посилює контроль за збереженням боєприпасів. Особлива увага приділяється арсеналу в Лозовій, у якому 27 серпня 2008 року внаслідок надзвичайної ситуації — пожежі — здетонувало близько  63 тисяч тонн боєприпасів. Було зруйновано 112 сховищ боєприпасів. Кабінет Міністрів поставив завдання до кінця цього року завершити очищення території та знешкодити залишки боєприпасів», — озвучив позицію Кабінету Міністрів Олександр Вілкул.

Вже проведено розчищення 220 із 247 гектарів території арсеналу, вивезено і знешкоджено 26 із 30 тисяч тонн боєприпасів. Ліквідацією наслідків надзвичайної ситуації займається Державна служба з надзвичайних ситуацій. «Територія арсеналу після проведених робіт повинна бути безпечною для населення», — наголосив віце-прем’єр-міністр.

Олександр Вілкул проінспектував знищення боєприпасів, яке відбувається шляхом контрольованого підриву. Було знешкоджено 20 тонн артилерійських боєприпасів за 8 підривів, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських підкреслив, що ситуація на території арсеналу повністю під контролем рятувальників.

«На знешкодженні боєприпасів у Лозовій працює наш піротехнічний загін загальною чисельністю 165 осіб, серед яких, зокрема, 110 піротехніків, а також  45 одиниць інженерної та спеціальної техніки різного призначення. Переконаний, що ми виконаємо поставлене на 2013 рік завдання — очистити решту технічної території від боєприпасів, здійснити контрольну перевірку та підготувати передачу території арсеналу для функціонування в мирних цілях», — прозвітував про виконану роботу Михайло Болотських, окресливши при цьому перспективи на найближче майбутнє.

У програмі робочої поїздки — також виїзна робоча нарада з питань підготовки інфраструктури Харкова та Харківської області до проведення чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року; перевірка роботи першого консультаційного центру Головного управління ДСНС у Харківській області та системи взаємодії Служби порятунку (101) і Центру медичної допомоги (103); виїзна нарада з обласним керівництвом ДСНС і вручення працівникам відомства ордерів на службові квартири. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»