З 1 вересня Нацбанк вводить граничну суму готівкового розрахунку розміром 150 тисяч гривень. Таку норму  регламентовано спеціальною постановою регулятора від 6 червня 2013 року.

Напередодні введення цих обмежень Нацбанк вирішив провести прес-конференцію, щоб через ЗМІ дати відповіді на численні запитання громадян з приводу цього нововведення.

За  словами заступника голови НБУ Віри Ричаківської, обмеження вводять у розрахунках між фізичними та юридичними особами, а також між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають засвідченню. Вона зазначила, що, по-перше, це прямі переведення між покупцем та продавцем. Проте в цьому випадку обидва фігуранти повинні мати рахунки та високий ступінь довіри одне до одного. Другий варіант — застосування умовних вкладів, коли особа-покупець відкриває рахунок на продавця. Ця форма вже унеможливлює маніпуляції. Третій — рахунки (депозити) через нотаріусів, який також є безпечним для всіх учасників розрахунків. Четвертий шлях — акредитиви фізичних осіб (коли покупець дає доручення банку-емітенту перерахувати гроші на рахунок продавця, однак кошти надійдуть лише після того, як останній надасть всі необхідні для угоди купівлі-продажу документи). Тобто банк виступає гарантом таких оборудок. І останній — перерахування коштів на рахунок продавця (який також потребує взаємодовіри).

Паперові гроші в Україні поступово втрачатимуть свою провідну роль. Фото Володимира ЗAЇКИ

Заступник голови Нацбанку продемонструвала цифри очікуваного ефекту від дії постанови регулятора. Так, за її словами, найближчими місяцями повинні на 14 мільярдів гривень збільшитися ресурси для кредитування. Також держава очікує зростання ВВП на 0,2% та істотного зменшення доларизації економіки.

Нацбанк налаштований оптимістично з приводу того, що кожного місяця збільшуються обсяги безготівкових розрахунків. Якщо 2012 року вони становили 92 мільярди гривень, то лише за перше півріччя 2013-го ця сума досягла 72 мільярдів  гривень.

Журналістів цікавили питання щодо суми комісійної винагороди для банків — чи не буде вона зависокою. Проте представник Нацбанку запевнила, що великих розмірів комісій не може бути однозначно.

Однак чимало експертів впевнені, що суми угод стануть дорожчими на 1,5-3%.  І зазначають, що все ж таки існують кілька способів уникнення таких платежів і несплати комісій банкам. Як зазначає адвокат юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков та Партнери» Єгор Штокалов, це, приміром, щоденні транші на суму, меншу за 150 тисяч гривень.