Про це на засіданні Кабінету міністрів розповів голова Держслужби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Деревянко, повідомляє "Еспресо.TV".

За його словами, з початку проведення АТО на Сході України в антитерористичній операції взяли участь десятки тисяч людей. Тисячі зазнали поранень. Практично всі з них потребують соціальної допомоги: психологічної реабілітації, соціальної, професійної адаптації, перш за все – статусу учасника бойових дій.

Відповідна комісія розглянула 22657 справ, 22397 особам надано статус учасника бойових дій, 233 справи відправлені на доопрацювання з технічних причин. Відмовлено 27 особам.

«Кожна служба веде щоденний моніторинг бійців, які зазнали не лише поранень, а і втратили кінцівки,– сказав Деревянко. – Нині під нашим наглядом перебуває 224 поранених бійці, які потребують протезування. 104 потребують протезування, але ще перебувають на лікуванні. 5 осіб у нас потребують протезування за кордоном. Нами було вдосконалено процедуру, що допоможе швидко їх відправляти за кордон. 57 особам вже здійснено протезування».

За словами голови Держслужби, цього року виділено фінансування в значних обсягах. На засідання уряду винесено 5 нових програм, розроблених службою.

Зокрема розроблений план заходів щодо психологічної і професійної адаптації, соціально-психологічної адаптації військових, які будуть звільнені в запас. Близько 35 тисяч військових прийдуть до своїх родин з поля бою.

«Відпрацьовується низка заходів і багато вже відпрацьовано. Наголошу на напрямках: створення координаційних центрів соціальних питань демобілізованих осіб, залучення членів сімей загиблих, представників виконавчої влади на місцях, військових комісаріатів та об'єднань громадян. Утворення територіальних органів служби. Також винесено проект постанови щодо утворення в областях секторів нашої служби, щоб вони могли втілювати в життя наші програми в регіонах», – повідомив Деревянко.