Розмір ставки податку на нерухомість встановлюватимуть виключно місцеві громади. На цьому наголосив заступник міністра фінансів Денис Фудашкін на брифінгу в Будинку уряду, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Верховна Рада встановлює не ставки оподаткування нерухомості, а виключно верхню межу, за якою вона може оподатковуватися,  — наголосив Денис Фудашкін. — Фактично парламент передав усі повноваження із встановлення ставок залежно від типів об’єктів, зон розташування місцевим громадам».

Саме вони прийматимуть рішення, потрібен їм такий податок чи ні й за якою ставкою. Кошти від сплати цього податку залишатимуть у місцевих бюджетах та спрямовуватимуть, наприклад, на ремонт шкіл, будівництво доріг тощо.

Тож Верховна Рада встановила верхню межу оподаткування: 2% мінімальної заробітної плати, або 24 гривні. Тобто місцеві громади можуть встановлювати ставку від нуля до 24 гривень. Також законодавець визначив, що не підлягають оподаткуванню квартири до 60 кв. м та будинки  до 120 кв. м. Тобто оподатковуватиметься лише площа, яка перевищує цю межу, приміром, якщо квартира 65 кв. м, то податок сплачуватиметься лише за 5 кв. м. До того ж місцеві громади можуть збільшити пільгову неоподатковувану межу для об’єктів, тобто, приміром, місцева громада на сесії може прийняти рішення  про неоподаткування квартир до 70 кв. м тощо. Оподатковується загальна площа квартир, податок сплачується раз на рік.