За результатами аналізу процесів, що відбуваються в економіці країни, керівництво Міністерства доходів і зборів України на 2013 рік визначило ряд пріоритетних напрямів діяльності оперативних підрозділів органів доходів і зборів.

Підбиваючи підсумки роботи оперативників столичного управління Міндоходів за січень—вересень 2013 року,  перший заступник начальника головного управління — начальник слідчого управління фінансових розслідувань Ігор Усик зупинився на кожному з них окремо.

«Протидія розкраданню бюджетних коштів під час здійснення державних закупівель» — виявлено 140 кримінальних правопорушень, через які загальна сума завданих державним інтересам збитків становить 372 мільйони гривень. З них більш ніж 114 мільйонів гривень уже відшкодовано до бюджету.

«Протидія оборудкам з ПДВ» — виявлено 74 факти подання незаконних заявок на відшкодування ПДВ з бюджету на загальну суму близько 826 мільйонів гривень.

Крім того, розпочато 157 досудових розслідувань за виявленими фактами ухилення від сплати ПДВ на загальну суму понад 629 мільйонів гривень.

«Відпрацювання підприємств реального сектору економіки — користувачів послуг «конвертаційних центрів» — здійснено 278 перевірок платників податків, які скористалися незаконними послугами «конвертаційних центрів», за результатами яких додатково донараховано 243 мільйони гривень податків. З них 190 мільйонів гривень уже надійшли до бюджету.

«Протидія податковим злочинам з використанням новітніх технологій» — виявлено 63 кримінальні правопорушення, пов’язані з використанням новітніх технологій, у тому числі 34 — за ч. 3 ст. 212 КК України.

Внаслідок вказаних кримінальних правопорушень сума завданих державі збитків становить майже 216 мільйонів гривень.

«Протидія незаконному обігу підакцизних товарів» — вилучено товарно-матеріальних цінностей загалом на понад 149 мільйонів гривень, у тому числі підакцизної групи — на суму близько 18 мільйонів гривень, припинено діяльність шести незаконних виробництв, з яких 2 — з фальсифікації паливно-мастильних матеріалів та 4 — з фальсифікації алкогольних напоїв.

Крім того, внаслідок об’єднання митної та податкової служб до сфери відповідальності оперативних підрозділів додалася боротьба з контрабандою. З початку року за результатами роботи в цьому напрямку вилучено товарно-матеріальних цінностей, що перетинали митний кордон України з порушенням вимог чинного законодавства, на суму майже 170 мільйонів гривень, повідомляє прес-служба головного столичного управління Міндоходів.