На останньому засіданні Кабміну затверджено План заходів щодо створення автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності». Як пояснюють експерти Мінекономрозвитку, документ розроблено на основі Концепції створення та функціонування автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності», затвердженої урядом у серпні. 

Реалізація розробленого плану дасть змогу істотно просунутися в напрямку створення «електронного уряду». Експерти розраховують, що вже на початку весни 2015 року «Єдине вікно подання електронної звітності» повністю запрацює і створить єдину інтегровану базу даних про всі процеси, які відбуваються у країні. Це виведе аналіз, прогнозування та планування соціально-економічного розвитку України на якісно новий рівень.

Формування «Єдиного вікна подання електронної звітності» — важливий елемент створення умов для відкритого і прозорого державного управління, якісного поліпшення бізнес-середовища та інвестиційного клімату в державі, зазначають експерти Міндоходів. На сьогодні недостатнє використання сучасних інформаційних технологій у процесі звітності призводить до появи великих обсягів документів у паперовому вигляді. А це зайві операційні й часові витрати на підготовку, подання, прийняття та оброблення звітності, невиправдані матеріальні витрати, пов’язані із застосуванням паперових носіїв, «територіальною прив’язкою» подання документів.

Створення ж «єдиного вікна» кардинально скоротить витрати фізичних і юридичних осіб на підготовку обов’язкових звітів, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ. Нині підприємці змушені здавати велику кількість фактично ідентичних даних різним контролюючим органам. Натомість з’явиться  змога подання в одному місці всіх необхідних звітів. Нині виник парадокс, коли Україна, маючи високий рівень програмних продуктів, розроблених нашими програмістами, істотно відстає у впровадженні сучасних електронних систем від європейських країн.

Перехід до електронного управління докорінно змінить підходи держави у ставленні до громадян і бізнесу. Електронне управління також сприятиме мінімізації фізичного контакту одержувача послуги та державного службовця. Воно підвищить результативність та ефективність виконавчих функцій держави.

Водночас «електронний уряд» не обмежується відносинами держави з громадянами чи бізнесом. Він також має забезпечувати їх усередині системи влади різних рівнів і різних її гілок. Функціонування «електронного уряду» в сучасному світі відображає рівень розвитку демократії у країні.

Тож робота «Єдиного вікна подання електронної звітності» сприятиме створенню умов для максимальної відкритості та прозорості діяльності органів влади. Важливо, щоб електронні мережеві урядові сервіси мали зворотний зв’язок, тобто оперативно реагували на потреби людей. Центральні й місцеві органи влади повинні використовувати отриману інформацію для формування рішень, які стосуються правильності надання послуг. В Україні процес формування елементів «електронного уряду» має певну позитивну історію. Вже є приклади такого досвіду Вінниці, Донецька, інших міст. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»