У нинішній рік Вінниччина увійшла з позитивною динамікою соціально-економічного розвитку. Так, за минулий рік по області індекс промислового виробництва становить 105,4% і за цим показником вона посідає четверте місце в державі. А за обсягами виробництва валової сільськогосподарської продукції вийшла на перше. Про це повідомив голова облдержадміністрації Анатолій Олійник під час прес-конференції за підсумками роботи області за минулий рік.

Попри непросту ситуацію, є певні кошти й на розвиток. Приміром, упродовж минулого року в місті Вінниці та в деяких районних центрах у межах програми «Доступне житло» ввели в експлуатацію житлові будинки. У кількох районах ця робота перебуває в активній фазі. Чимало зроблено у галузі охорони здоров’я, освіти й соціального захисту. «За минулий рік усі соціальні зобов’язання, за винятком окремих позицій по фондах, обласна влада виконала», — зауважив він.

Вінниччина працює в режимі економії природного газу, скоротивши його використання у промисловості і бюджетній сфері. До 135 об’єктів бюджетної сфери торік перевели на альтернативні види палива, у цьому році заплановано ще 144 більш потужних.

Керівник області інформував про створений електронний реєстр водних об’єктів регіону та нововведення у системі надання в оренду земельних ділянок. Створили земельну комісію при голові облдержадміністрації та запровадили прозору систему надання в оренду земель. «Жодне земельне питання не розглядали поза рамками цієї комісії, таким чином ми змогли зняти напругу і тепер практично не отримуємо скарг із зазначених питань», — зазначив Анатолій Олійник. А чисельність водних об’єктів після проведеної ревізії у реєстрі зросла із 3,7 тисячі до понад 5 тисяч. Відповідно — збільшилися й надходження за оренду. Нині вони у відкритому електронному доступі, і за тими об’єктами, де закінчується термін оренди, вперше проводимо аукціони щодо подальшого їх використання.

Голова облдержадміністрації окреслив основні завдання на цей рік. Так, задля ефективної реалізації стратегічних позицій робоча група адаптує стратегію розвитку області на період до 2020 року до загальнодержавної, з урахуванням тих подій, які відбуваються в Україні. На основі внесених змін буде розроблено план виконання стратегії. «Це дуже важливо, зокрема щодо залучення іноземних інвестицій», — зазначив він. Напрацюють також першочергові заходи — з чіткими завданнями по конкретних об’єктах та визначеними відповідальними особами. У числі пріоритетних позицій, за словами Анатолія Олійника, — завершення робіт у хірургічному корпусі в обласній лікарні ім. Пирогова, реалізація спільного зі Світовим банком проекту зі створення регіонального лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології, введення в експлуатацію на повну потужність обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також чимало інших питань.