З початком нового навчального року на базі Сумського державного університету розпочав роботу  лікувально-профілактичний заклад санаторного типу. Він призначений для  студентів денної форми навчання та співробітників не лише держуніверситету, а й усіх вишів області. Нововідкритий санаторій-профілакторій працюватиме в амбулаторному режимі протягом 13-14 змін на рік тривалістю 21—24 дні кожна і розрахований на одночасний прийом 50 відвідувачів.

Заклад розташований на території колишньої садиби Параскеви Штеричевої, зокрема в головному будинку, який є пам’яткою архітектури XIX — початку XX ст. Він зведений за проектом архітектора Олександра Паліцина у 1810-х роках та реконструйований Карлом Шольцом наприкінці позаминулого століття.

Відтепер у цій архітектурній перлині Сум оздоровлюватимуться студенти і викладачі вишів краю. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Свого часу рішенням Сумської обласної ради від 17.02.2012 року, відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів та наказом МОНмолодьспорту України садибу площею майже 3 гектари з усім комплексом будівель було передано зі спільної власності територіальної громади області до державної з наданням у постійне користування Сумському державному університету.

Спеціалісти медичного інституту університету надаватимуть широкий спектр  лікувально-оздоровчих та діагностичних послуг з електро- та світлолікування, масажу тощо. Обладнання діагностичного відділення забезпечує електрокардіографію, спірографію, реографію, фонографію, електроенцефалографію, велоергометрію на сучасному діагностичному комплексі «Кардіо +». У закладі організовано триразове дієтичне харчування.

Лікувально-оздоровчі послуги надаються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Сумського державного університету та з інших джерел.

Як зазначили під час відкриття санаторію голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь та ректор СумДУ Анатолій Васильєв, повернення до повноцінного і корисного життя старовинної будівлі стало можливим завдяки спільним зусиллям обласної  і міської влади, ректорату університету. Окрім очевидних зручностей і вигод, у санаторії зможуть проходити виробничу практику студенти-медики.

Це лише перша ластівка оновлення. Нині на території колишньої садиби університет швидкими темпами реконструює інші будівлі. Передбачається, що через рік стануть до ладу стоматологічні  відділення санаторію-профілакторію та навчально-науковий корпус медичного інституту СумДУ.