Порівнюючи нинішні м’ясні прилавки з тими, які були на Сумщині кілька  років тому, бачиш: окрім традиційних свинини та яловичини, в області стало вдосталь продукції птахівництва. Кури, качки, індики, гуси, навіть делікатесні перепели — все це є не тільки на місцевих ринках, а й у супермаркетах і продовольчих магазинах. І традиційних курячих яєць достатньо не тільки влітку, а й за будь-яких лютих холодів. І все це, що особливо важливо, сумського виробництва.

Городяни з приватного сектору не цураються тримати на обійсті чубатурок. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Пташина ідилія? Поки що ні. Однак в області наполегливо працюють над розвитком саме птахівництва, бо без цієї продукції важко і навіть неможливо уявити хоч святковий, хоч буденний стіл.

Нині в усіх категоріях господарств регіону нараховується 5,5 мільйона голів птиці різних видів. Порівняно з відповідним торішнім періодом це більше на 300 тисяч, або на 5,7%. Тенденція збільшення поголів’я розпочалася кілька років тому й успішно триває. Як вважає начальник відділу організації виробництва і маркетингу продукції тваринництва департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Віталій Підопригора, завдяки насамперед істотним інвестиціям у галузь.

Так, протягом останніх двох років на розвиток птахівництва спрямовано понад 27 мільйонів гривень. Тож беззаперечний лідер з виробництва яєць ТОВ «Авіс-Україна», що в селі Косівщина Сумського району, фактично подвоїв потужності й вийшов на річне виробництво обсягом 135 мільйонів штук. На це господарство припадає дві третини загальнообласного обсягу. Тут утримують 640 тисяч курей яєчних порід, що гарантує стабільне постачання продукції.

Цим видом продукції населення Сумщини забезпечене сповна. За норми споживання 290  фактичний показник у регіоні становить 300—305 штук. Тож птахівники краю наполегливо шукають і знаходять ринки збуту в інших областях. 

Агротехнологічне підприємство ТОВ «Сумський бекон», розташоване в селі Кровне, за сучасними технологіями вирощує понад 80 тисяч індиків. Торік із Кровного поставили на продовольчі прилавки 2,4 тисячі тонн охолоджених тушок, субпродуктів,  що становить майже 11% загальнообласного  виробництва м’яса. Така екологічно чиста індичатина смакує і в інших областях країни. Господарство сертифіковане і працює відповідно до вимог системи управління безпечністю харчових продуктів ISO22000:2005 НАССР та ISO 9001. Товариство постійно контактує з фахівцями Німеччини, Польщі та інших країн. За потреби запрошують їх до Кровного або ж самі вирушають у закордонні відрядження.

Тепер в області 14 господарств, що спеціалізуються на птахівництві. На них припадає майже половина обсягів виробництва яєць. Трохи більше щороку їх  несуть у гніздах домашні чубатурки — і не лише в сільській місцевості (на ринку ця продукція має попит): чимало городян, які мешкають у приватному секторі, утримують курей та іншу птицю.

Щодо подальшого розвитку птахівничого ринку області, то, як прогнозує Віталій Підопригора, спеціалізовані господарства матимуть відповідні інвестиції й підтримку. Й у приватному секторі поголів’я хоч і потроху, однак неухильно збільшується. Тобто перспективи такого продовольчого розкрилля цілком прогнозовані і втішні.