«Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США, а також президент ЄС і президент Єврокомісії, спільно засуджуємо очевидне порушення Російською Федерацією суверенітету та територіальної цілісності України», — йдеться в спільній заяві «Великої сімки». У документі наголошується, що підготовка до саміту «Великої вісімки», до якої входить ще й Росія, призупиняється. «Зазначимо, що дії Росії в Україні також порушують принципи і цінності, на яких ∂рунтується діяльність «Великої вісімки» та «Великої сімки». Таким чином, ми вирішили призупинити нашу участь у діяльності, пов’язаній з підготовкою запланованого саміту «Великої вісімки» в Сочі у червні, поки обставини не зміняться на такі, за яких змістовна дискусія стане можливою», — йдеться у заяві G-7.

Підтримку нашій державі висловила й Китайська Народна Республіка. «Ми засуджуємо нинішні екстремальні силові дії в Україні та продовжуємо наполягати, аби всі сторони вирішували свої суперечки у законний спосіб та захищали права всіх людей в Україні… Ми поважаємо незалежність України, суверенітет і територіальну цілісність», — йдеться у заяві речника МЗС Китаю на рішення Ради федерації Росії застосувати війська на території України.

Сьогодні ж до Києва має прибути Державний секретар США Джон Керрі, який планує провести зустріч з вищим політичним керівництвом України. Раніше Джон Керрі заявив, що США засуджують вторгнення Російської Федерації, окупацію української території та порушення суверенітету й територіальної цілісності України.

Події у Криму стали предметом обговорення між Головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швейцарії Дідьє Бурхальтером з Генсеком ООН Пан Гі Муном. Сторони наголосили на важливості координації зусиль між ОБСЄ та Об’єднаними Націями щодо пошуку шляхів врегулювання кризи довкола Криму. «Єдність, територіальна цілісність та суверенітет України в межах існуючих міжнародно визнаних кордонів мають поважатися. Я закликаю всі країни-члени ОБСЄ поважати принципи, закладені до Гельсінського Заключного Акта, і утримуватися від односторонніх дій, які можуть далі поглибити кризу», — заявив Голова цієї організації.

Водночас Генсек ООН направив до України свого заступника Яна Еліассона, який особисто оцінить ситуацію на місці і потім повідомить Генсекретаря про те, які наступні кроки може вжити ООН для врегулювання ситуації.

Разом з тим, Північноатлантична Рада НАТО на своєму екстреному засіданні щодо ситуації в Криму закликала Україну та Росію до негайного діалогу за можливого посередництва або Ради Безпеки ООН, або ОБСЄ. «Північноатлантична Рада засуджує військову ескалацію у Криму з боку Російської Федерації і висловлює глибоке занепокоєння мандатом Ради Федерації на застосування збройних сил Російської Федерації на території України… Ми закликаємо Російську Федерацію поважати свої міжнародні зобов’язання, включно з тими, які містяться у Будапештському Меморандумі 1994 року, Договорі про дружбу і співробітництво між Росією та Україною від 1997 року, і угод, які регулюють базування Чорноморського флоту Росії, і повернути свої війська на їхні бази, а також утримуватись від будь-якого втручання будь-де в Україні», — йдеться у заяві Ради НАТО.