У скрутний для України час світ намагається фінансово підтримати нашу країну. Задля цього уряди окремих країн і міжнародні організації виділяють кошти. Днями уряд США прийняв рішення про надання Україні двох мільярдів доларів кредитних гарантій. За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, позику надають за тією ж моделлю, що і травневу 2014 року.

«Уряд США сказав про повний прогрес української влади у низці напрямів, у тому числі й заходах по боротьбі з корупцією, і в повній реформі енергетичного сектора — це стосується в першу чергу «Нафтогазу», і в відновленні фінансової системи, покращенні бізнес-середовища, зокрема завдяки останнім законам, ухваленим в українському парламенті, і в поверненні фінансової стабільності», — сказав Арсеній Яценюк на спільній з Прем’єр-міністром Естонії Тааві Рийвасом прес-конференції.

У першому півріччі 2015 року виділять мільярд доларів, решта коштів надійде в другому півріччі. Глава уряду наголосив, що кошти виділять за умовами програми Міжнародного валютного фонду. Тобто модель фінансової підтримки України будуватиметься за принципом, коли МВФ дає свою частину, інші контрибутори — свою частину.

За словами Прем’єра, кошти, які отримує Україна в межах макрофінансової допомоги, не підуть на зарплату військовослужбовцям, фінансування армії, виплату пенсій.

«Із цим ми повинні справлятися самі, — пояснив він. — Це завдання країни — зробити так, щоб бюджет був збалансований, щоб профінансувати ці неймовірні військові витрати, які ми сьогодні несемо. Тому що хтось думає, що це дуже просто, що ми взяли кредити і потратили на пенсії, зарплати, нове військове озброєння. Під це ніхто не дає кредитів».

Основана ж мета макрофінансової допомоги, за словами Прем’єра, полягає в тому, щоб «відновити фінансову стабільність в Україні і довіру ринків до України, поповнити золотовалютні резерви Національного банку, щоб стабілізувати валютно-обмінний курс». А ще для того, щоб ті депозити, які люди познімали і частину з них поховали в сейфи банків, знову влилися в банківський сектор. Зрештою, щоб країна крок за кроком почала виходити зі скрутної ситуації.

Арсеній Яценюк також повідомив, що загальний обсяг прямих виплат України за кредитами в поточному році становить 11 мільярдів доларів. Торік ми отримали 9 мільярдів доларів допомоги МВФ, а виплатили за боргами 14 мільярдів. Щодо загального боргу, то в минулому році, коли він очолив уряд, в України було 73 мільярди доларів боргів.

«Станом на сьогоднішню дату, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, — у нас та сама сума зовнішнього боргу країни в доларах. Об’єктивно, що в гривнях вона змінилася, тому що з втратою 20% економіки країни курс змінився. Але загальна сума зовнішнього боргу країни, яка була деномінована в доларах США за рік під час цього уряду не змінилася».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»