Міжнародна спільнота шокована катастрофою малайзійського літака. Політики вимагають негайного розслідування, люди з усіх куточків світу співчувають родинам загиблих.

Швидкого розслідування та покарання винних вимагає прем’єр-міністр Малайзії Наджиб Разак. Він заявив: поки що не має беззаперечних свідчень того, що літак саме збили, але якщо це так – вимагає справедливості.

Прем’єр-міністр зазначив, що Малайзія наразі не може підтвердити причину цієї трагедії, але достеменно з’ясує, що сталося з цим рейсом. «Ми землю ритимемо, якщо підтвердиться, що літак справді збили, і вимагатимемо негайного покарання усіх причетних», – запевнив Наджиб Разак.

Сполучені Штати приголомшені трагедією і готові відправити до України групу своїх фахівців для розслідування катастрофи. Американська розвідка заявила – має докази того, що літак саме збили. Пуск ракети та тепловий слід від неї зафіксували американські радари. Президент США Барак Обама висловив співчуття родинам загиблих.

Він, зокрема, заявив: «Увесь світ стежить за повідомленнями про збитий пасажирський літак неподалік російсько-українського кордону. Я наказав команді з національної безпеки лишатися у тісному контакті з українським урядом. Сполучені Штати запропонують усю необхідну допомогу, щоби з’ясувати, що сталося і чому. Усі наші думки і молитви – з родинами загиблих».

Долучитися до з’ясування обставин падіння борту в Донецькій області готові також Нідерланди й Малайзія. А Австралія, що втратила 27 громадян, уже звинуватила в падінні літака «російських маріонеток». Прем’єр-міністр країни Тоні Еббот обіцяє тяжкі наслідки для Москви.

«Велика трагедія... Якщо літак дійсно збили – стався моторошний, невимовний злочин. Я співчуваю усім постраждалим, усім близьким і родичам загиблих», – заявив урядовець.

Сьогодні о 17-й годині за київським часом збереться на екстрене засідання Рада безпеки ООН. Ініціатором виступила Велика Британія.

Новий голова МЗС країни Філіп Геммонд запевнив: «Ми доберемося до суті того, що сталося. Необхідно провести міжнародне розслідування. І ми вважаємо, що організація ООН з цивільної авіації зможе зробити це якнайкраще».

Ініціативу британців підтримав генсек ООН Пан Гі Мун: «Без жодного сумніву необхідним є глибоке й прозоре розслідування. Ми пильно стежимо за усіма повідомленнями і висловлюємо співчуття всім постраждалим».

Малайзійські авіалінії поки що не оприлюднюють списки загиблих, лише кількість – натепер це 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Компанія заявила: зараз з’ясовує деталі та розшукує рідних жертв авіакатастрофи. Лише після того, як із ними зв’яжуться, авіалінії опублікують точні дані.

«5 канал»