Садиба поміщика Василя Енгельгардта збудована наприкінці XVІІІ століття.

— У маєтку козачкував кріпак Тарас Шевченко, — розповідає заступник генерального директора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмила Шевченко. — Неподалік будинку росли три столітні дуби, в дуплі одного з них Тарас ховав свої малюнки...

Місце біля Будища надзвичайно мальовниче. Яр підперізує красива широка долина, яку з обох боків обступили невисокі пагорби. Колись вони були вкриті віковічним лісом, тепер тільки деякі з них ховаються в тіні акацієвого гаю. На дні розкішної долини між пагорбами спочиває озеро, яке є свідком п’яти сивих століть. У вибалку, в густій сутіні дерев, стоїть гайдамацька криниця, яка ще донедавна пригощала людей чистою джерельною водою. З розповідей жителів навколишніх сіл, у цих місцях розташовані так звані гайдамацькі «льохи», а вхід — недалеко від озера. Казали, ходи були такі великі, що в деяких місцях вміщалися стайні з кіньми, сховища для зберігання зброї. Шевченко бував там, адже нагадує: «Льохи... і досі видко, тілько вже розруйновані».

Реставратори дуже уважно ставляться до кожного елементу будівлі. Як пояснила директор підрядної організації Олена Яструбова, кожну цеглинку, яку доводиться знімати, перетирають, шліфують і повертають на місце. Якщо ж якийсь із елементів пошкоджено, його відновлюють. Автор?ський нагляд за реконструкцією здійснює архітектор Юрій Лосицький.

Старовинний маєток очікує на туристів. Фото надане автором

За словами працівників Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», майбутній музей ознайомить відвідувачів із життям поета в роки його козачкування, там вони зможуть дізнатися про смаки поета і його оточення. Зокрема планують створити галерею робіт друзів, з якими Тарас спілкувався під час відвідин України.

Мають створити 16 експозиційних залів. Частину з них буде присвячено родині Енгельгардтів. Над концепцією музею працювали наукові працівники Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».

Вони ставлять перед собою завдання уникнути шаблонності у формуванні експозиції. Оскільки музей Шевченка буде розміщено в колишньому маєтку Енгельгардта, зауважив автор проекту експозиції Тарас Бундик, частина експонатів стосуватиметься його родини. Експонати для музею збирають у Центральній і Західній Україні. Серед особливостей — спеціально виготовлені скульптури з дерева, гіпсу й мармуру.