У Тернополі відбулася церемонія вручення місту Почесного прапора Парламентської асамблеї Ради Європи. Такою нагородою ПАРЄ удостоює муніципалітети й регіони за європейську діяльність, поглиблення зв’язків між ними та розвиток дружби й співпраці.

Найвища ж нагорода ПАРЄ — Європейська відзнака, яку муніципалітети можуть отримати лише після того, як удостояться трьох головних відзнак: Європейського диплома, Почесного прапора та Почесного знака. Торік у липні Тернопільська міська рада як переможець конкурсу отримала диплом Ради Європи, який міському голові Сергієві Надалу вручив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон. Цього року Комітет з питань соціальної політики, охорони здоров’я та сталого розвитку ПАРЄ оголосив рішення про нагородження Тернополя Почесним прапором.

Урочисте вручення тернопільській громаді Почесного прапора Ради Європи відбулося в центрі міста біля пам’ятника українському та європейському генієві Іванові Франку, який вірив, що його народ «огнистим видом засяє у народів вольнім колі». На церемонію прибули представники Ради Європи, дипломатичних місій Польщі, Словаччини, Бельгії, Франції в Україні, делегації міст-побратимів — польського Тарнува та Батумі (Грузія), громадських організацій, влада міста і області.

Міський голова Сергій Надал зазначив, що тернопільці одні з перших в Україні зробили європейський вибір на мітингах Євромайдану, де тернопільська молодь із прапорами України та ЄС, гаслами «Україна — це Європа» вийшла на вулиці міста. У них і надалі чітка позиція: європейський вибір. Адже це вибір свободи і демократії, розвитку людини й економіки, освіти і технологій. Визнанням внеску жителів Тернополя у відстоюванні європейських цінностей й став Почесний прапор Ради Європи.

Високу європейську нагороду очільникові Тернополя вручив почесний член ПАРЄ Віктор Руффі. Він висловив сподівання, що Рада Європи «залишатиметься джерелом у подоланні певних труднощів» для нас. Тим часом заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра зауважив, що неодноразово впродовж історії український народ звертався до представників європейських країн як до союзників. Нині ворог ступив на нашу землю, тому Європа повинна зробити вибір: або тихе мовчазне споглядання, або спокій та мир на всій планеті. Адже Росія кинула виклик усій планетарній системі безпеки. Тож наше спільне завдання — повернути мир і спокій не лише в Україні, а й у Європі та цілому світі.

«Ми прагнемо йти в Європу разом, бо це надійність, процвітання та успіх. І туди ми прийдемо разом», — упевнений голова Верховної Ради Автономної Республіки Аджарія (Грузія) Автанділ Берідзе. Аджарська столиця Батумі три роки тому стала містом-побратимом Тернополя. Тепер же укладено угоду про співпрацю між Тернопільською обласною радою та Автономною Республікою Аджарія.     

А ось співпраці між Тернополем і польським містом Тарнув уже десять років. На цьому акцентував президент міста-побратима Генрик Сломка-Нарожанський. За цей час вдалося втілити чимало конкретних справ у галузях культури, освіти й медицини. До речі, Почесного прапора Ради Європи Тарнув удостоївся порівняно недавно — чотири роки тому. «Тож вітаємо тернопільців у родині європейських міст. Ми з вами!» — наголосив керівник польського міста.