«Облдержадміністрація неодноразово звертала увагу Міноборони та Генштабу України на нездорову ситуацію в частині батальйону «Айдар». Однак належних висновків, на жаль, так і не зробили. Подальше зволікання з цією проблемою може призвести до непередбачуваних наслідків», — так прокоментував голова Луганської ОДА Геннадій Москаль гучні події, в результаті яких заарештовано учасників бандформування під головуванням військовослужбовця батальйону «Айдар».

Днями співробітники управління МВС у Луганській області знешкодили угруповання, яким керував чоловік з позивним «Філат». Під час затримання злочинці вчинили озброєний опір правоохоронцям, бій із використанням автоматичної зброї тривав цілу годину. В результаті вилучено позашляховик «Тойота» без номерів, автомати Калашникова, пістолет Макарова, ручний гранатомет, гранати РГД, велику кількість патронів. До цього «улову» додалися 10,4 тисячі патронів калібру 7,62, 6 ящиків із гранатами Ф-1 та РКГ-3, 12 протипіхотних та 7 протитанкових мін, 3 ящики з тротиловими та димовими шашками, 11 гранатометів, що їх правоохоронці вилучили з двох схованок, які облаштували злочинці. Арсенал довелося вивозити вантажівкою!

За достовірною інформацією ОДА, затримані злочинці готували зброю для дестабілізації ситуації в Києві. Тобто тоді, коли значна частина батальйону «Айдар» самовіддано воює на передовій, захищаючи територіальну цілісність і незалежність України, згуртувалася й інша частина цього підрозділу, яка давно дезертирувала з передової, перейшла на нелегальне становище і займається мародерством, розбоями, рекетом, крадіжками автомобілів та іншими злочинами на контрольованій Україною території.

За достовірною інформацією, якою володіє облдержадміністрація, в злочинне угруповання входило 35 військових, котрі називали себе представниками «Айдару» й носили на формі шеврони цього батальйону. Частина з них справді має статус військовослужбовців, а частина самозванці. Усіх учасників угруповання активно шукають правоохоронці. «Філат» та один із його поплічників із позивним «Бандерас» — заарештовані рішенням суду. Слідчі дії тривають.

А на основі добровольчого батальйону «Айдар» сформовано 24-й окремий штурмовий батальйон Сухопутних військ ЗСУ, який тепер перебуває в підпорядкуванні військової частини А 1314. Новим командиром призначено Євгена Пташника. Про це повідомив виконувач обов’язків керівника прес-служби Генштабу Владислав Селезньов. Він зазначив, що командування батальйону провело ретельний відбір військовослужбовців, які поповнили ряди новоствореного батальйону.