Як уже повідомляв «Урядовий кур’єр», після закінчення терміну оренди Іршанського гірничо-збагачувального та Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів, що перебували в складі ПрАТ«Кримський титан», Фонд державного майна України передав їх у сферу управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Останнє, у свою чергу, передало ці підприємства в управління державному підприємству «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Однак, як вважають експерти-економісти, це лише перший крок, за яким потрібно робити наступні. На думку віце-президента Центру досліджень корпоративних відносин В’ячеслава Бутка, державі необхідно зробити ще низку рішучих дій для повного відновлення контролю над цими підприємствами.

«Можна не сумніватися, що бізнес-структура Дмитра Фірташа, яка володіє контрольним пакетом акцій «Кримського титану» буде всіляко протидіяти запровадженню у життя цього рішення, оскільки втратила контроль над високоприбутковими  підприємствами», - зазначає В’ячеслав Бутко.

Фахівці галузі, які сформували Громадську робочу групу з питань вирішення проблем титанової галузі України, вважають, що ситуація з комбінатами впливає і на перспективи відновлення держконтролю над ПАТ «Сумихімпром», недопущення його ліквідації з наступною передачею цілісного майнового комплексу структурам Дмитра Фірташа. 

«Звернення  Робочої групи  опубліковано вже понад десять днів тому. Наскільки мені відомо, реакції на це звернення з боку владних структур, які його одержали, наразі немає. Сподіваюся, що це пов’язано із надзвичайно високим рівнем зайнятості Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України та Міністерства юстиції питаннями силового протистояння на Сході країни, адже в майбутньому влада не збирається ігнорувати наведенням порядку в галузі, яка нині знаходиться під контролем Фірташа, – цитує В’ячеслава Бутка інформагентство УНІАН.  І нагадує, що  п’ятого вересня Фонд державного майна України звернувся до Генпрокуратури і Мінюсту з проханням провести розслідування щодо зумисного доведення до банкрутства «Сумихімпрому» та направив у вищий наглядовий орган відповідного листа з переліком фактів, які свідчать про нанесення цьому підприємству його менеджментом значної економічної шкоди, яка підпадає під кримінальне законодавство.