На території колишнього державного підприємства «Горлівський хімічний завод» триває перевантаження в надійну тару та вивезення суміші паранітрохлорбензолів та інших шкідливих речовин. За тиждень вдалося відвантажити майже 200 тонн відходів хімічного виробництва, половину з яких уже вивезли за межі Донеччини і України — до Польщі. Усього заплановано позбутися близько 450 тонн токсичної «спадщини», що становить реальну загрозу довкіллю. «Є впевненість у тому, що після виконання всіх намічених робіт, проведених протягом 2013-2014 років, проблему хімічного підприємства врешті вдасться розв’язати», — вважає Горлівський міський голова  Євген Клеп.

Територію заводу, який вже не працює, небезпідставно вважають хімічною міною уповільненої дії, оскільки відходи специфічного виробництва дуже небезпечні для довкілля та жителів промислового міста. Намагаючись не допустити ще одного Чорнобиля (так емоційно називають імовірний розвиток подій у майбутньому місцеві жителі), протягом двох останніх років з Горлівки до Європи на утилізацію вивезли 2800 тонн токсичних речовин.

Нині роботи, які виконують підрядні організації дуже якісно й оперативно, не припиняються: триває утилізація залишків промислових кислот та інших шкідливих відходів. А попередньо на хімічному заводі провели інвентаризацію, а також за кошти місцевого бюджету розробили проект і технічно-економічне обгрунтування стосовно зведення спеціальних підземних споруд, завдяки яким вдасться ізолювати токсичні могильники від довкілля.