ТОРГІВЛЯ. Мінекономрозвитку розробило проект закону "Про внутрішню торгівлю", прийняття якого допоможе вивести з "сірої зони" торгівлю, що на 35% знаходиться в тіні.

Про це заявив глава відомства Ігор Прасолов на засіданні парламентського Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики.

"У нас близько третини, а саме 33-35% торгівлі, знаходиться в тіні. Дана ситуація вимагає прийняття закону про внутрішню торгівлю. Цей закон важливий і принциповий", - сказав він.

За даними прес-служби міністерства, витрати населення на придбання товарів і послуг у 2012 році становили 1179,1 млрд грн, а оборот роздрібної торгівлі - 804,3 млрд грн. "Тобто різниця між витратами населення на придбання товарів і послуг та обігом роздрібної торгівлі становила 374, 8 млрд грн, що і є джерелом "тіньового" обороту товарів та послуг, з яких податки не були сплачені", - зазначив Прасолов.

Міністр також додав, що у 2012 році рівень тіньової економки становив 45% до офіційного ВВП.

На думку Прасолова, у ситуації, що склалася, дуже важливим є прийняття розробленого Мінекономрозвитку проекту закону "Про внутрішню торгівлю". Водночас, вважає він, не менш ефективним може бути і внесення змін у вже діючу нормативну базу.

Міністр розповів, що робоча група ще з 2008 року готує проект такого закону: "Його прийняття для споживачів означатиме недопущення неякісних товарів і можливість купувати товари за доступними цінами ... Прийняття закону сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату України".

"На сьогоднішній день потрібно, нарешті, нормалізувати ситуацію у внутрішній торгівлі, зробити її більш цивілізованою, особливо в маленьких містах і сільській місцевості", - підсумував Прасолов.

УКРІНФОРМ