Європейська комісія (ЄК) виступає посередником на ділових переговорах партнерів, однак поки що жодних змін не відбулося. Головним питанням досі залишається заборгованість НАК «Нафтогазу» перед «Газпромом» і ціна на паливо. Для Європейського Союзу вирішення цього конфлікту доцільне з точки зору енергетичної безпеки, адже левова частка транзиту газу до Європи йде через ГТС України, тому ЄК робить усе можливе, щоб уникнути проблем з постачанням до своїх країн. Нагадаємо, що «Газпром» відключив газ Україні 16 червня, проте поставки палива в ЄС тривають.

До речі, уряд пропонує у проекті Закону України «Про санкції» врегулювати транзит блакитного палива «Газпрому» через Україну, водночас «Нафтогаз України» запропонував європейським покупцям російського газу укладати прямі договори на його транзит через Україну до Європи. Але газ ЄС має купувати на кордоні РФ і України.

При цьому «Нафтогаз» обіцяє бездоганно забезпечувати транзит газу в ЄС. У разі введення обмежень на транзит енергоресурсів газ до Європи зможуть транспортувати компанії, які не потрапили під дію санкцій.

У компанії пояснили, що ухвалення проекту Закону України «Про санкції» не означатиме автоматичного введення спеціальних економічних та обмежувальних заходів, про які йдеться в документі.

Закон створює правове підгрунтя для введення обмежень щодо певних видів економічної діяльності, зокрема надання послуг з транспортування ресурсів. Таке обмеження може ввести РНБО за поданням Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів, Національного банку або Служби безпеки.

«Введення санкцій, що обмежують транзит ресурсів, може обмежити або унеможливити подальше надання газотранспортних послуг певним контрагентам НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Укртрансгаз». У такому разі послуги з транспортування природного газу територією України в країни ЄС, Туреччину та Молдову можуть надавати контрагентам, які не підпадають під дію санкцій. Для цього їм необхідно укласти відповідні прямі угоди з оператором української газотранспортної системи», — зазначили у відомстві.

«За час поточної кризи компанія не зафіксувала жодного нарікання щодо якості газотранспортних послуг, попри надскладні відносини України з країною-постачальницею газу, зупинку постачання газу для українських споживачів із середини червня та штучні бар’єри для повноцінного використання наявних газотранспортних потужностей в напрямку України з країн ЄС», — резюмували в компанії. 

Віталій ЮРКІВ
для «Урядового кур’єра»