Невдовзі люди зможуть легалізувати самочинні будівництва, споруджені із серпня 1992-го до березня 2011 року індивідуальні житлові, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди. Закон про це ухвалила Верховна Рада 13 січня і вже підписав Президент.

Аби цей закон запрацював, ще потрібно розробити новий порядок, за яким узаконюватимуть самобуди. Нині над цим працює Державна архітектурно-будівельна інспекція

(ДАБІ). Її керівник Максим Мартинюк пообіцяв, що всю підготовчу роботу завершать до березня. А потім Мінрегіон своїм наказом має затвердити Порядок легалізації самобудів, і громадяни зможуть подати відповідні документи у місцевий департамент чи управління ДАБІ.

Максим Мартинюк уже розповів, які саме документи потрібно зібрати, аби скористатися «будівельною амністією». Це документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку, де збудовано об’єкт; звіт-обстеження технічного стану конструкцій споруди (замовляє громадянин у сертифікованого спеціаліста) і технічний паспорт інвентаризації споруди.

Розробляють і спеціальні запобіжні механізми, аби амністією не скористалися хитрі недобросовісні забудовники та не легалізували щойно збудовані самобуди.

— Попередні «будівельні амністії» не охопили приватних та господарських будівель площею до 300 квадратних метрів, споруджених до березня 2011 року. Натомість знайшлися такі, хто намагався видати нещодавно самочинно збудовану споруду за таку, що підпадає під амністію. Ми врахували цей досвід. І тепер разом із наданням інших документів слід буде підтвердити, що об’єкту «виповнилося» більше ніж чотири роки. Підтвердженням може бути, скажімо, оплачений рахунок за комунальні послуги, — зауважив Максим Мартинюк.

За його словами, амністія триватиме до кінця року. Передбачається, що органи ДАБІ впродовж 10 робочих днів опрацьовуватимуть подані документи та зареєструють декларацію про введення об’єкта в експлуатацію. При цьому жодних штрафів з людей не стягуватимуть. 

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»