Вітчизняні фільми презентуватимуть у німецькій столиці з 29 червня по 2 липня. Крім популяризації нашої культури, українські кінопродюсери, які організували показ на волонтерських засадах, мали на меті підтримати незаконно ув’язненого режисера Олега Сенцова.

— Ми представимо різноманітну палітру українського кінематографа. Фестиваль відкриє володар міжнародних нагород фільм «Плем’я» Мирослава Слабошпицького. Крім стрічок інших сучасних режисерів, у програмі також твори класичного кінематографа — «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова і «Навесні» Михайла Кауфмана, документалістика: «Майдан» Сергія Лозниці, збірка «Babylon13: війна», «Наша Надія» Володимира Тихого. Спеціальною подією стане показ робочої версії документального фільму «Звільніть Олега Сенцова» Аскольда Курова і роботи самого Олега Сенцова «Гамер», — розповіла кінопродюсер Ганна Паленчук.

Демонструватимуть у Берліні і «Хайтарму» кримськотатарського режисера й актора Ахтема Сейтаблаєва. Митець каже, що завдяки ініціативі волонтерів та української діаспори в Нідерландах, Страсбурзі, Німеччині цю стрічку встигли подивитися глядачі двадцяти країн. У Гаазі пройшов показ для дипкорпусу, там були посли зі США, Франції, Грузії. Усі сеанси відбувалися з аншлагами, а після закінчення — тривалі дискусії, обговорення проблеми кримських татар та ситуації в Україні.

— Це свідчення того, що багато закордонних глядачів свідомо обирають українське кіно, бо хочуть розібратися в ситуації, зрозуміти, що відбувається. Нині наше кіно має не просто культурологічне значення, це один з найпотужніших інструментів виховання, комунікації, політики, — вважає Ахтем Сейтаблаєв. — Нинішній захід виходить далеко за рамки ознайомлення німецького глядача з українським кіно, це ще й велика акція на підтримку Олега Сенцова, мого земляка, тому для мене це двічі важливо. Я з Олегом знайомий особисто, ми не близькі друзі, але дуже важливо, що він теж кримчанин, людина з великої літери.

За словами організаторів, уперше дні українського кіно здобули таку потужну підтримку Міністерства закордонних справ Німеччини. У рамках заходів у Берліні анонсовано проведення «круглих столів» з представниками культурних і політичних кіл Німеччини, дипломатів різних країн, членів Європейської кіноакадемії, представників української та зарубіжної кіноіндустрії.

— Ми працюємо над тим, щоб наш кінематограф був упізнаваний у світі. Через презентації українського кіно в Мюнхені, Таллінні, Парижі, Каннах закордонні глядачі відкривають для себе Україну. На жаль, про нас, нашу культуру вони знають дуже мало, тому після кожного показу відбувається сесія запитань. Наприклад, коли в Парижі обговорювали фільм «Поводир», нас запитали, чи справді людей возили в таких вагонах. Тобто для європейців реалії життя нашої країни були відкриттям. Ще важливіше, коли в такий спосіб ми можемо звернути увагу і на долю нашого колеги Олега Сенцова, який фактично став заручником складної ситуації, що в ній опинилась наша країна, — зазначив голова Держагентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

Нагадаємо, Олега Сенцова затримали у Криму співробітники ФСБ Росії в травні 2014 року. Відтоді він перебуває в катівнях країни-агресора.