Нинішнього року ІХ Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур «Поліське коло» чернігівці святкували в Центральному міському парку культури і відпочинку. Цього разу його організатори вирішили задовольнити всі смаки гостей та відвідувачів дійства. Тож програму поповнили ще й традиційною загальноміською виставкою плодів та квітів «Щастя краси», а також фестивалем рибалок і фахівців з приготування рибної юшки «СорокаУХ».

Чому б і не ухнути, вміючи готувати цю смачну страву за сорока рецептами?! Адже поліський край завжди бувНайголовніше побажання – миру і спокою. Фото автора багатим на ріки й озера, тому тут рибальські здобутки завжди збагачували меню і буденного, і святкового столу. Хтось задля навару до линків та карасиків додає птицю, хтось гриби, хтось крупу… Тож скільки кухарів — стільки і варіантів запашної страви.

Та доки юшку огортає димок і вона упріває на жару, літня сцена аж вгинається від закаблуків. Тут і співають, і танцюють і жартують: на Чернігівщині налічується близько сотні національних меншин, і всі вони щоліта мають змогу стати в співоче коло, аби засвідчити, що Україна — їхній рідний дім.

Дітлашня у захваті: і атракціони крутять-гойдають-катають, і цікавого довкола стільки, що очі розбігаються. Навіть важко визначити, де більше хочеться зупинитися — біля майстерно виготовленого із соломи та різнотрав’я великого симпатичного півня чи біля макаронного дерева, котре цього року вродило плоди національних кольорів, чи біля квіткових композицій, що символізують мирне життя… А може, краще роздивитися виставки, представлені Містечком народних майстрів, або ж зіграти в безпрограшну лотерею?..

День котиться стрімко, мов колесо, пущене з гори. Після полудня всі вже притомилися. А з майданчика потягнуло запаморочливим ароматом рибного варива. Учасники свята з охотою куштували гарячу юшку — хоча ціни на неї були помірними, проте кулінари виручили певну суму, яку й спрямують на допомогу бійцям у зоні АТО.