Для подачі води в Крим Північно-Кримським каналом необхідно, аби на півострові визначили легітимний орган, з яким можна буде укласти договір. Про це заявив виконуючий обов'язки голови Державного агентства з водних ресурсів Олексій Чунарєв, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Крім того, необхідною умовою є будівництво регулюючої гідротехнічної споруди в руслі каналу на кордоні з Кримом, на проектування і будівництво якої у держбюджеті заплановано 50 мільйонів гривень.

«Необхідність будівництва цієї капітальної підпірної споруди з облаштуванням вузла комерційного підрахунку води викликана, в першу чергу, потребою гарантованого забезпечення водними ресурсами сільгоспвиробників Херсонської області, які використовують воду Північно-Кримського каналу, а також для встановлення подачі води з каналу в Крим за договором», — заявив Чунарєв.

За його словами, нині у Держводагентсві розробляють техпроект підпірної споруди. Проект планується завершити до кінця II кварталу поточного року. Його передадуть на розгляд у ДП «Укрдержбудекспертиза» для отримання експертного висновку, який дасть змогу почати будівництво.

Чунарєв також наголосив, що однією з необхідних умов подачі води залишається погашення Кримом боргу перед управлінням Північно-Кримського каналу за водокористування у 2013 році у розмірі 1,7 мільйона гривень. 

Укрінформ