МЕДИЦИНА. «У Дніпропетровську завершено будівництво одного з найважливіших об’єктів медичної галузі регіону – сучасного радіологічного центру. Наразі вже розпочато монтаж нового обладнання. В листопаді Центр розпочне роботу і надаватиме якісне сучасне лікування пацієнтам зі всієї Дніпропетровської області», – сказав віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час виїзної наради, щодо завершення ремонтно-будівельних робіт та тестового випробування обладнання радіологічного корпусу міського онкологічного центру.

У робочій нараді також  взяли участь голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков, голова держадміністрації Євген Удод, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко та головний лікар онкологічного центру «Дор» Ольга Балашова.

Будівництво Центру було розпочато ще 16 років тому – в 1998 році. Проте за відсутності фінансування будівництво було заморожене. В 2010 році за ініціативи Олександра Вілкула роботи були відновлені.

«Завдяки Олександру Вілкула за три роки регіон отримав найсучасніший в Україні медичний центр, що надаватиме онкохворим пацієнтам променеву терапію на лінійних прискорювачах. В України цей сучасний метод застосовується у містах Рівне, Донецьк, Київ та Львів. В листопаді таке лікування надаватимуть і на Дніпропетровщині. Це справжній прорив в медичному житті регіону!», – сказала головний лікар онкологічного центру «Дор» Ольга Балашова.

Вона зазначила, що принципова відміна променевої терапії на лінійних прискорювачах від традиційної кобальтової установки полягає в тому, що під час лікування лінійними прискорювачами зведена до мінімуму негативна дія на здорові тканини до мінімуму. В Центр поставлено обладнання виробництва японської  компанії «Toshiba» та швецької компанії «ELEKTRA» 

«Робота на лінійних прискорювачах дозволяє, лікарям використовувати спеціальну програму – провести розмітку пацієнта і точніше потрапити тонкому пучку опромінення на уражену зону, максимально виключивши із зони опромінення здорові органи і тканини. Це принципово знижує рівень загальної та місцевої променевих реакцій», – сказала Ольга Балашова.

Новий радіологічний корпус створюється в рамках проекту модернізації охорони здоров’я, що реалізується в Дніпропетровській області, він є частиною обласної програми «Онкологія», яка направлена на боротьбу із злоякісними новоутвореннями.

«Створення такого радіологічного корпусу дозволить утричі збільшити кількість сеансів опромінювання на рік, залучити сучасні методики діагностики та лікування онкозахворювань» – зазначив Олександр Вілкул.

Під час проведення наради лікарі продемонстрували в тестовому режимі роботу наявного обладнання. До листопада робота Центру відбуватиметься в тестовому режимі, але вже буде здійснюватися прийом пацієнтів для надання необхідної медичної допомоги.

«Сьогодні ми стали свідками пробного лікувального сеансу, який був проведений у новому радіологічному центрі. Проект, необхідність якого назрівала десятками років, отримав нове життя, і, нарешті, виходить на фінішну пряму. Це значить, що мешканці Дніпропетровщини зможуть лікуватись від онкозахворювань за допомогою техніки нового покоління», – сказав губернатор Дніпропетровщини  Дмитро Колєсніков.

«З 2010 року на Дніпропетровщині було створено два сучасних перинатальних центри – в Дніпропетровську та Кривому Розі, відкрито новий корпус Обласної дитячої лікарні, відбудовано нове інфекційне відділення в Павлограді, що обслуговує весь Західний Донбас. В місті Марганець була проведена комплексна модернізація лікарні та встановлено сучасне обладнання. Відкриття в листопаді сучасного радіологічного центру – ще один великий крок у розвитку медицини Дніпропетровської області та всієї України. І за підтримки керівництва держави ця робота з розвитку медицини буде продовжена», – сказав Олександр Вілкул.

Під час робочої наради Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул дав доручення до 10 листопада  забезпечити придбання, своєчасну поставку та монтаж необхідного обладнання та організувати благоустрій прилеглої території корпусу. Відкриття центру планується на листопад 2013 року.

ДОВІДКА. Загальнобудівельні роботи в новому радіологічному центрі виконані в повному обсязі, змонтовано медобладнання першої черги (блок дистанційної променевої терапії (пультова, приміщення плануючої системи, бункер лінійного прискорювача) та встановлені меблі.

Новий радіологічний корпус розрахований на 155 відвідувань у зміну. Необхідний курс лікування тут проходитимуть, як пацієнти, що перебувають на стаціонарному, так і ті, хто знаходиться на амбулаторному лікуванні.

Трьохповерхова будівля має площу 7,5 тим кВ метрів і розташована по адресу Дніпропетровськ, вул. Космічна 21.