Нині, коли кожна добра новина на вагу золота, для харків’ян такою стало рішення депутатів міської ради щодо підвищення граничного розміру пільг для квартир та будинків. Нову редакцію рішення про врегулювання питань справляння податків у місті було затверджено на 36-й сесії міської ради VІ скликання в останню декаду січня під час  ухвалення бюджету міста. А тепер Харківщина може похвалитися стовідсотковим «обюджетненням» усіх населених пунктів.

Як повідомила директор департаменту бюджету і фінансів Харківської міськради Тетяна Таукешева, «в Харкові прийняли рішення підвищити граничний розмір пільги для квартир від 60 до 120 квадратних метрів і, відповідно, для загальної площі квартир і будинків — від 180 до 240 квадратних метрів. Так, податок із квартир загальною площею менш як 120 квадратних метрів і з будинку площею менш як 120 квадратних метрів не сплачується».

— Ставка податку на житлове майно 2015 року становитиме 24,36 гривні за квадратний метр, тобто 2% мінімальної заробітної плати. Наприклад, якщо харків’янин має у власності три квартири загальною площею 150 квадратних метрів, то йому доведеться заплатити податок за 30 квадратних метрів, а це 730,8 гривні за рік, — пояснила директор департаменту.

Вона наголосила, що законом по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, було запроваджено оподаткування нежитлової нерухомості й водночас удвічі знижено розмір неоподатковуваної житлової площі для фізичних осіб.

Тетяна Таукешева також пояснила суть реформування системи оподаткування в частині місцевих податків. Так, до 1 січня 2015 року в Харкові стягували два види місцевих податків: єдиний податок і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а також три види місцевих зборів: за місця для паркування транспорту, за провадження деяких видів підприємницької діяльності та туристичний збір.

За словами Тетяни Таукешевої, тепер збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності скасовано. При цьому до складу податку на майно належать плата за землю, транспортний податок і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

За нежитлову нерухомість ставки податку встановлено відповідно за зонами і типами об’єктів: в 2015 році — від 0,1% до 1% мінімальної заробітної плати (від 1,22 до 12,18 гривні), з 2016-го — від 0,1% до 2%.

Як стверджують депутати міськради, їхнє рішення щодо підвищення граничного розміру пільг для квартир та будинків цілком умотивоване і підтверджене практикою багатьох європейських країн. Мабуть, саме тому за нього і проголосувало 74 депутати, один — проти та двоє утрималися.