Трагічну ситуацію в Лисянці на Черкащині, де одного вересневого вечора біля місцевого бару «Корона» було вбито юнака, загострили незрозуміла метушня та тяганина навколо скоєного злочину з боку місцевої влади та правоохоронців, які, на думку представників громади, зволікали зі слідчими діями. Під час конфлікту між двома місцевими жителями один з них завдав потерпілому удару, як виявилося, смертельного.

Ухвалою суду підозрюваним було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Це й збурило багатьох жителів Лисянки, які добивалися негайного та об’єктивного розслідування. Люди вийшли на мітинг, хоч прокуратура на згадане рішення суду внесла апеляцію з вимогою обрання більш суворого запобіжного заходу — тримання підозрюваного під вартою. Суд нібито прислухався, і одного підозрюваного було-таки взято під варту. Аби забезпечити об’єктивне досудове розслідування, його подальше проведення прокурор області доручив спеціалізованому відділу слідчого управління УМВС України в Черкаській області.

Нині слідство триває, але чутки навколо нього не вщухають. Хтось натякає на «родинні зв’язки» одного з підозрюваних з високими чиновниками, оливи у вогонь додають і розмови про можливий продаж біля розважального закладу наркотиків.

Коментуючи під час спілкування із журналістами ситуацію з убивством молодого хлопця, яке так збурило громадськість, голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб зазначив, що нині у цій справі триває слідство і з’ясовують усі деталі інциденту. «Слідчий, який веде справу, подав клопотання про взяття підозрюваного під варту, і прокуратура підтримала це клопотання. А те, що суддя за таких обставин обрала інший запобіжний захід, ставить під сумнів її кваліфікацію», — зазначив Сергій Тулуб. Він наголосив, що хід розслідування триматиме на особистому контролі.

Очільник області вже звернувся до Вищої ради юстиції із проханням дати відповідну правову оцінку діям судді.

— Загалом, — зауважив він, — ситуація насторожує. Трагедія сталася під час розпиття спиртних напоїв, усі учасники перебували у стані алкогольного сп’яніння. Можливо, на тверезу голову трагічного випадку можна було б уникнути?

Цей випадок планують розглянути під час наради з головами райдержадміністрацій і міськими головами. Пропонуватимуть прийняти рішення на місцевому рівні про заборону продажу алкогольних напоїв після 22-ї години та можливе обмеження часу роботи подібних закладів до 23-ї години. Така практика вже є в Черкасах, Львові та інших містах і регіонах України.