СПАДЩИНА. Львівська національна галерея мистецтв отримала офіційне запрошення провести у французькому Луврі виставку понад 20 робіт видатного скульптора Іоана-Георга Пінзеля. Відповідний контракт уже надійшов до адміністрації музею.

Про це повідомив журналістам головний хранитель фондів галереї, куратор майбутньої виставки Ігор Хомин, передає УКРІНФОРМ.

«Контракт потребує певних уточнень, які здебільшого стосуються чіткого формулювання зобов`язань сторін. Ми їх опрацювали та скерували до Міністерства культури», – зазначив мистецтвознавець.

За його словами, зараз скульптури, які перераховані в контракті, готують до перевезення в реставраційні майстерні галереї.

Нагадаємо, представники французького музею, котрі побували у Львові, запропонували внести до експозиції Годовицький вівтар, який зараз експонується в музеї Пінзеля, роботи з Монастириського, Тернопільського і Івано-Франківського музеїв, а також одну скульптуру із церкви села Рукомиша на Тернопільщині. У Луврі їх виставлять в каплиці Людовіка XIV.

Талант Пінзеля розквів у Бучачі при підтримці графа Миколи Потоцького. Тут скульптор створив ряд пам’яток пізнього бароко, що сформували обличчя міста. У 1756-57 рр. він оформлював Львівський костьол тринітарів. У 1759-61 рр. створив скульптури для фасаду собору Святого Юра, а в 1761 р. виготовив вівтар для парафіяльного костьолу в Монастириськах. Одним з найяскравіших творінь на Львівщині вважають вівтар у селі Годовиця.

Відкривачем і першим дослідником творчості Пінзеля був колишній директор Львівської національної галереї мистецтв Герой України Борис Возницький.