ІНІЦІАТИВА. «На початку липня у Львові вийде на маршрут новий сучасний трамвай українського виробництва. Він був створений у Львові, на заводі «Електронмаш», українськими фахівцями з використанням німецьких технологій, 80% конструкції – українське виробництво. Новий трамвай вдвічі дешевший за європейські аналоги», – про це сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул  під час  урочистої презентації нового трамваю.

«Для мене Львів, перш за все, асоціюється з піснею групи Піккардійська Терція «Старенький трамвай». Я бажаю цьому місту зберігати свій неповторний шарм, проте хочу, щоб на вулицях Львова та інших міст з’явились нові сучасні трамваї українського виробництва», – сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що в рамках Програми активізації економіки на 2013-2014 рік перед Урядом стоїть завдання забезпечити міста новими трамваями та тролейбусами вітчизняного виробництва (зі ступенем локалізації виробництва в Україні не менше 80%). Новий транспорт має бути створений з урахуванням енергозберігаючих технологій (з економією електроенергії до 40%) та враховувати всі умови для комфортного перевезення громадян з особливими потребами.

«Наразі, трамвайне сполучення є в 22 містах України. 95% рухомого складу трамваїв, що курсують - потребують заміни. За останні 20 років трамвайний парк оновлювався, збедільшого, за рахунок придбання б/у машин з країн Європи», – сказав Олександр Вілкул.

В 2013 році у Львові на «Електронмаші» сконструйовано новий сучасний низькопідлогий трамвай українського виробництва. Трамвай забезпечено датчиками руху та пандусами. Крім того, технічні характеристики – система кондиціонування у салоні, понижений рівень вібрації та шуму – відповідають сучасним європейським вимогам до міського електротранспорту.

«Використання таких трамваїв в містах України дозволить на 40% скоротити споживання електроенергії трамваями. За рахунок цього – зменшаться витрати підприємств на електрику, що дозволить зекономлені кошти спрямовувати на подальшу модернізацію громадського транспорту», – сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що створення в Україні сучасного громадського транспорту дасть імпульс для росту економіки та дозволить зробити вітчизняну продукцію конкурентоспроможною на Європейському ринку.

«А це нові робочі місця, розвиток технологій, підвищення заробітної плати та реінвестиції в нові виробництва. Зокрема, це дасть новий поштовх в розвитку в машинобудування та розширить внутрішній ринок використання металу українського виробництва», – сказав Олександр Вілкул

Довідка: Виробничі потужності  «Електронмашу»  дозволять виготовляти 100 трамваїв та 100 тролейбусів або електробусів на рік.

Наразі, в Мінінфраструктури опрацьовується питання в рамках Програми активізації економіки, щодо залучення кредитних коштів. Механізм повернення кредитних коштів здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів у співвідношенні 50 на 50 відсотків. Погашення відсотків за кредитом відбуватиметься за рахунок коштів державного бюджету.Органи місцевого самоврядування 22 міст, де функціонує міський електротранспорт висловили готовність щодо придбання на вищезазначених умовах у 2013 році – 65 трамвайних вагонів, а у 2014 – 89 од.