Миколаїв нині утримує лідерство серед усіх обласних центрів в оформленні земельних ділянок та наданні їх учасникам АТО. Нещодавно у міськвиконкомі відбулося чергове засідання робочої групи.

Торік у листопаді міськрада ухвалила рішення «Про надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок військовослужбовцям, які є учасниками АТО та членам сімей загиблих». За пропозицією одного з депутатів у це рішення внесено заяви воїнів-афганців, які протягом кількох років не змогли отримати земельну ділянку. На сьогодні вже виділено 152 ділянки в Матвіївці й 226 — в Балабанівці. У міста ще є 209 ділянок, але тих, хто має законне право на отримання землі, в чотири рази більше. Загальна кількість бійців та членів сімей, які претендують на землю, становить 1190 осіб, з яких 780 вже написали заяви, і їх уже взято до розгляду. З огляду на те, що землі в межах міста небагато, постало питання першочерговості у виділенні наділів. На попередніх засіданнях робочої групи було визначено, що передусім слід виготовляти землевпорядну документацію і надавати ділянки членам сімей загиблих та покаліченим хлопцям. Утім, пріоритетність розширили. До першочергових категорій додали жінок-учасниць АТО (їх чотири), багатодітні сім’ї (теж чотири) і родину хлопця, який перебуває в полоні. До цього списку додалися й 65 воїнів-афганців. 

Члени робочої групи з розумінням поставилися до пропозицій, спрямованих на соціальний захист бійців. Усі погодилися, що прописка бійця з частини, яка дислокується у Миколаєві, не важлива для надання йому земельної ділянки, навіть якщо військовослужбовець був прописаний у Криму, Донецькій чи Луганській областях.  Після того як ділянки отримують першочергові, решту розподілятимуть пропорційно між військовими частинами та громадською організацією воїнів-інтернаціоналістів.

Здивувала членів робочої групи позиція  облдержадміністрації. В одному з листів голова облдержадміністрації просить групу позитивно розглянути питання щодо виділення землі одному із заявників. А в іншому просить надати перелік вільних ділянок у приміських районах. Виявляється, що землі майже немає. Область готова дати воїнам АТО лише п’ять гектарів у межах Криничанської сільради та 0,7 гектара в селі Миколаївське Жовтневого району. У Новоодеському районі вільної землі теж нема. Члени робочої групи визнали таку відповідь формальною і направили черговий запит до ОДА із проханням пошукати вільні ділянки в області.

Першим миколаївським бійцям виділяли 9—10 соток землі. Такої самої норми буде дотримано для всіх, хто подав заяви пізніше.