«Живописцем над живописцями» обновив і вдихнув нове життя у традиційний іспанський живопис.

Від членів монарших родин та Римських Пап до людей із простолюддя – видатний іспанський художник 17 століття Дієґо Веласкес створив своїми картинами масштабне різнопланове полотно сучасної йому дійсності.

У паризькому Ґран-пале – велика виставка знаменитого художника, одного з тих старих майстрів, якого Едуард Мане (французький митець 19 століття, один із засновників імпресіонізму) назвав «живописцем над живописцями».

«Місце Веласкеса в історії живопису важко переоцінити, він був не тільки найпотужнішим живописцем початку 17 століття, але став «живописцем над живописцями» (за словами Мане).

Він обновив і вдихнув нове життя у традиційний іспанський живопис, надто ж – у портретний жанр. Йому вдалося переламати крижаний спокій, яким традиційно відзначалися портрети членів королівських родин, вдихнути в них життя. Своєрідна магія творів Веласкеса – у цілком реальному враженні повітря, що циркулює навколо зображених ним людей. І в цьому полягає їхня своєрідна магія» – розповідає куратор виставки Ґійом Кенц.

Виставка творів Веласкеса у Парижі працює до 13 липня.

EURONEWS