СУПЕРЕЧКИ СУСІДІВ. Відновлення японської економіки та жорстка зовнішня політика – такі основні гасла нового японського прем’єра Шинзо Абе. Його ліберал-демократична партія повернулася до влади після трирічної перерви. Попри найнижчу явку за всю післявоєнну історію, партія Абе упевнено здобула більшість у парламенті.

Шинзо Абе вже сидів у прем'єрському кріслі з 2006 по 2007 рік. Тоді він став першим очільником уряду з покоління, що народилося вже після війни.

Фондові ринки позитивно відреагували на повернення ліберал-демократів, що є традиційно близькими до японського бізнесу. Торги на Токійській біржі показали відчутне зростання.

Проте у сусідньому Китаї результатами японських виборів дуже занепокоєні. Шинзо Абе відомий своєю жорсткою позицією щодо територіальних суперечок.

«Звичайно, це погано. Це створить загрозу не тільки для Китаю, а й для усього азійського регіону, а отже, й для світу. Ми не погоджуємося з такою політикою», – говорить технік Луо Мінь з Пекіна.

«Якщо Японія почне погрожувати зброєю, це буде жахливо. Ми всі ще пам'ятаємо Нанкінську різанину. По телевізору показують, як зараз багато у світі воєн. Це страшно», – говорить вчителька-пенсіонерка.

Камінь спотикання у відносинах між Токіо і Пекіном – острови Сенкаку. Це фактично незаселене гірське пасмо, під яким, проте, підозрюють наявність великих покладів нафти і газу.

 Copyright © 2012 euronews